«Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ευελπιστώ ότι θα είναι η μεταβατική χρονιά, τελευταία χρονιά μεγάλης δυσκολίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, ανοίγοντας τις εργασίες σε διεθνές ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του επενδυτικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και απαρίθμησε πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής που περιλαμβάνουν: Δημοσιονομική σταθερότητα, ενίσχυση της ρευστότητας, διαρθρωτικές αλλαγές (απελευθέρωση αγορών, απλοποίηση διαδικαιών για εξαγωγές, περιβαλοντικές αδειοδοτήσεις κ.α.), προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις-ΣΔΙΤ.

Η διευκόλυνση των εξαγωγών και των αδειοδοτήσεων ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης. Όπως είπε ο υπουργός, του αναφέρθηκε ως παράδειγμα ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με δασαρχείο για κάποια λατομεία στα οποία απαγορεύεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξόρυξη επειδή είναι αναδασωτέα περιοχή, ενώ μερικά μέτρα παρακάτω επιτρέπεται να κοπούν δέντρα από το ίδιο δάσος. Επίσης ζητήθηκε να υπάρχει μια αρχή για να διευκολύνονται οι επενδυτές.

Ένα ακόμη θέμα συζήτησης ήταν η κατάργηση του αγγελιοσήμου, φορολογικά ζητήματα για τα οποία οι επιχειρηματίες ζήτησαν, κυρίως, σταθερότητα, και τα κλειστά επαγγέλματα, με ιδιαίτερες αναφορές στους λιμενεργάτες και εκφορτωτές. Για το θέμα των τιμών, ο υπουργός ανέφερε ότι με τον νέο αγορανομικό κώδικα τα πράγματα είναι βελτιωμένα και το υπουργείο θέλει τον διάλογο για να βελτιωθούν αγκυλώσεις της αγοράς.

Συζητήθηκε επίσης το κόστος ενέργειας το οποίο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μελετάται μαζί με την τρόικα, ενώ έγινε διάλογος και για τις ρυθμίσεις του νέου επενδυτικού νόμου. Είμαστε ανοικτοί σε όλους, να μας πουν τις θέσεις και τα προβλήματά τους, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας για την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπενθύμισε ότι στόχος είναι η μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 20% και 50% του χρόνου των εξαγωγών, ενώ ήδη σχεδιάζεται η ενοποίηση μηχανισμών για την απλοποίηση των διαδικασιών.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την Πετρόλα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς, όπως είπε, συνδέεται με το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και αποκαλύψεις για μίζες κατά την περίοδο εκείνη. 

«Υπάρχουν καταγγελίες για μίζες που πρέπει να διερευνηθούν», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε συνολικά κατά των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ) καθώς η αλλαγή ιδιοκτησίας, όπως υποστήριξε, δεν συνιστά επένδυση. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση οι επιχειρήσεις αυτές θα επανέλθουν σε δημόσιο- κοινωνικό έλεγχο.