Η ανησυχία που «σκόρπισε» στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών-θρίλερ στην Ιταλία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε. αλλά και αξιωματούχων από Γαλλία και Γερμανία.
Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στη γειτονική χώρα έδωσαν ισχυρή ψήφο στις ευρω-σκεπτικιστικές επιλογές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο, «μαυρίζοντας» τον τεχνοκράτη απερχόμενο πρωθυπουργό και «εκλεκτό» των αγορών και της Ε.Ε., Μάριο Μόντι, έδειξε ότι προτιμούν το «χάος» και την ακυβερνησία από τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε.

«H Γαλλία δεν είναι Ελλάδα, αφού είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και γι' αυτό θα πρέπει να βρεθεί λύση» τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει «σταθερή» κυβέρνηση «προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης» ενώ ο αρμόδιος του CDU για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μίσφελντερ, ανέφερε ότι «εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλος της G8 και μέρος κλειδί της νομισματικής ένωσης, και η ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για νέες εκλογές σε εσάς». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ εξέφρασε την απογοήτευση του, αφού περίμενε «καλύτερο αποτέλεσμα για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ανησυχητικό αποτέλεσμα» τονίζοντας όμως ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη λιτότητα». Ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Αρνό Μποντεμπούρ ανέφερε ότι «οι Ιταλοί απέρριψαν την πολιτική των αγορών» σημειώνοντας ότι «η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνά μόνη την Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι «οι αγορές είναι ελεύθερες να αντιδράσουν όπως θέλουν. Όσον αφορά την Κομισιόν, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στις ιταλικές αρχές και την ικανότητά τους να πετύχουν πολιτική αυτοδυναμία που θα διασφαλίσει τη συνέχεια της ατζέντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

O Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν χαρακτήρισε «περίπλοκο» το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους ιταλικούς θεσμούς.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι «οι Ιταλοί έστειλαν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνοντας ότι «τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εκλογική αυτή διαδικασία είναι ότι οι λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες αλλά όχι να συναινέσουν σε περικοπές για τις περικοπές και σε μονομερείς περικοπές με κάθε κόστος».

Το συγκεκριμένο κλίμα αντικατοπτρίζει το κλίμα στα διεθνή ΜΜΕ, όπως και στον ιταλικό Τύπο. Η εφημερίδα La Stampa μιλάει για ένα «παράλυτο κοινοβούλιο» και τιτλοφορεί το κύριο άρθρο «Η υποχρέωση μιάς θαρραλέας επιλογής». Η La Repubblica, υπό τον τίτλο «Η Ιταλία σε ακυβερνησία» αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Μπερλουσκόνι, που θεωρήθηκε «καμένο χαρτί» μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 και στο «φιάσκο» του Μάριο Μόντι, που εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του Δεκεμβρίου επικεφαλής ενός φιλόδοξου πολιτικού κινήματος του «νέου κέντρου». Η Corriere della Sera κάνει λόγο για «ψήφο σοκ» και για «κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία».

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την έναρξη ενός ντόμινο που θα μπορούσε να παρασύρει και τις μεγαλύτερες χώρες, όμως η Ιταλία αν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού δεν θα χρειαστεί καν ντόμινο. Η λιτότητα δεν μπορεί να εφαρμόζεται εσαεί...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Σχετικό θέμα: Οι κερδοσκόποι ετοιμάζουν «επίθεση» στο ευρώ