current views are: 1

26 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση12:38

Ο ανασχηματισμός, το συνέδριο και τα κακά μαντάτα των δημοσκοπήσεων

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες από την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός και βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δεν είχε προβλέψει.

Δημοσίευση 12:38’
αρθρο-newpost

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες από την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός και βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δεν είχε προβλέψει.

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες από την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός και βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δεν είχε προβλέψει.
Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα αναφύονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος και με κίνητρα που δεν αφορούν μόνο την απόδοση της κυβέρνησης αλλά και τις προσωπικές φιλοδοξίες των κορυφαίων στελεχών του για το μέλλον.  

Ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι για να «συμμαζέψει το μαγαζί» χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα στα οποία πρέπει να δώσει επείγουσες απαντήσεις.  

Την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του δοκιμάζεται στα μέτωπα των μεγάλων προβλημάτων και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις δεν κολακεύει ένα κυβερνητικό σχήμα που στηρίζεται από τρία κόμματα.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και ουδείς προδικάζει «τι τεύξεται η επιούσα».

Ο ανασχηματισμός: Επισήμως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει το παρόν κυβερνητικό σχήμα, «τουλάχιστον ως το καλοκαίρι», προσδιορίζοντας εμμέσως ότι όλα πάνε για μετά το συνέδριο. Είναι μια βολική εξήγηση για να σταματήσει η συζήτηση και να μπορέσει ο Αντ. Σαμαράς να αιφνιδιάσει.
Όμως οι πληροφορίες υπάρχουν και πλέον είναι ισχυρές οι ενδείξεις ότι οι αλλαγές είναι προ των πυλών, όπως έχουμε σημειώσει.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο χρόνος του ανασχηματισμού αλλά και το εύρος του και ίσως η πλήρης αναδιάταξη της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου με συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων που θα διευκόλυνε ενδεχομένως και θεαματικές μετακινήσεις προσώπων.

Αντιθέτως άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, προβάλλουν την άποψη ότι «ο ανασχηματισμός θα δημιουργούσε εντυπώσεις για 48 ώρες και θα έφερνε πίσω το κυβερνητικό έργο για έξι μήνες», εισηγούμενοι να μετατεθούν οι όποιες αλλαγές για μετά το συνέδριο της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός πρέπει να συμβιβάσει την ανάγκη να αποκτήσει η κυβέρνηση αποτελεσματικότητα.

Οι εσωτερικές ισορροπίες: Ο Αντ. Σαμαράς έχει επιβάλλει την εσωτερική ηρεμία στο κόμμα του και ετοιμάζεται για την έναρξη των διεργασιών για τη «διεύρυνση και την ανανέωση», αν  και δεν είναι εύκολη διαδικασία καθώς αν και προς το παρόν υπάρχει εκεχειρία είναι πολύ εύκολο να αναζωπυρωθεί η διαμάχη ανάμεσα στους «καραμανλικούς » και στους «σαμαρικούς». Αφορμές υπάρχουν πολλές.

Συνεπώς ο Πρωθυπουργός πρέπει να βρει έναν τρόπο να παγιώσει τις σημερινές ισορροπίες ανάμεσα στην «καραμανλική πτέρυγα» και στη «νέα φρουρά» αλλά και τις ισορροπίες στο εσωτερικό αυτών των «ομάδων» όπου οι διαγκωνισμοί δεν είναι λίγοι.

Το συνέδριο: Είναι μια δύσκολη εξίσωση, όπου θα υπάρξει πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζει τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα κόμμα, πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε όλοι έως σήμερα. Αυτό έχει μεγάλο ρίσκο και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Τα κακά μαντάτα των δημοσκοπήσεων

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν συνάδουν προς την επιμονή της ­ ή την αυταρέσκεια της ­ στο «έργο που παράγει». Για πολλούς λόγους η κοινή γνώμη εκφράζει τη δυσφορία της και η μόνιμη στο παρελθόν πεποίθηση ότι ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς και τα στελέχη της ΝΔ μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα από το ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να υποχωρεί και θα απειλεί σταδιακά και την«παράσταση νίκης».

Αν προστεθούν σε αυτό η αποστροφή προς την πολιτική και η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, τότε το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να βρει έναν τρόπο να τονίσει το προφίλ τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Πολλοί πιστεύουν ότι «ο χρόνος μετράει υπέρ της κυβέρνησης» καθώς έχει μπροστά της την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2014.

Γι’ αυτό και λέει ο Αντ. Σαμαράς ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντέξει τουλάχιστον έως τα μέσα του καλοκαιριού. Μετά περιμένει τις γερμανικές εκλογές και ελπίζει και σε άλλες ανάσες και ανοχή, ώστε να φθάσει στο τέλος του 2013 για να πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας το 2014 και τότε εκτιμά ότι όλα παίζονται.

Σενάρια επί χάρτου που όμως εύκολα… καίγονται, ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Ιωάννης Μαρτέλλος 


σχετικα αρθρα