«Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών δημιουργούν ανησυχία για την εκλογική καταγραφή δυνάμεων του απολιτικού λαϊκισμού και του Μπερλουσκονισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ για τις κάλπες στη γειτονική χώρα.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην προοδευτική συμμαχία "Bene Comune" με επικεφαλής τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι και στον αγώνα που δίνει για μια δημοκρατική και αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση. Η πρωτιά της, έστω και οριακή, δείχνει ότι ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός που τροφοδοτούν ο ένας τον άλλο, δεν είναι ανίκητοι. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων είναι σημαντική όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι «η πολιτική της λιτότητας δεν βγάζει πουθενά».

«Το μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο η πολιτική γενικότερα της Ευρώπης, η πολιτική της λιτότητας δε βγάζει πουθενά», είπε ο κ. Χατζησωκράτης.

Το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτίμησε ότι «ως μήνυμα και ως πολιτικό κλίμα μπορεί να επηρεάσει προς θετικές κατευθύνσεις τη χώρα, με την έννοια ότι οι ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις προς μεγαλύτερη λιτότητα και σε πολύ σφιχτά πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας, όλο αυτό, δείχνει ότι έχει αποτελέσματα αρνητικά για την ομαλότητα των πολιτικών εξελίξεων και άρα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη άνεση χειρισμών».