current views are: 1

26 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση13:29

Σαμαράς: «Οι αγρότες πρωταγωνιστές της ανάπτυξης» – Τσίπρας: «Φέρνετε πειρατές αντί επενδυτών»

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το αγροτικό ζήτημα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους.

Δημοσίευση 13:29’
αρθρο-newpost

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το αγροτικό ζήτημα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους.

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το αγροτικό ζήτημα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους.
«Για να γίνουμε σύγχρονη χώρα νομίζαμε πως έπρεπε να αναπτυχθεί ο τομέας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε βάρος των παραδοσιακών κλάδων και κυρίως του αγροτικού. Παράλληλα με τις απώλειες στον αγροτικό κλάδο χάσαμε και ένα δεύτερο τομέα, αυτόν της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

«Χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, εξήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών, με τους αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικής εισφοράς, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 έτη. Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την καθιέρωση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος ενώ προωθείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά αγροτικών προιόντων από το Διαδίκτυο.

Παράλληλα, πρωθυπουργός μίλησε και για δημιουργία μητρώου εμπορίου αγροτικών προιόντων προκειμένου να απαλλαγεί ο παραγωγός από εκβιαστές. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε και μείωση του ΦΠΑ για τους αγρότες εντός της τετραετίας.

«Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τους αγρότες άμεσα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να κάνουμε τους αγρότες πρωταγωνιστές της ανάπτυξης και όχι επεισοδίων».

Τις τελευταίες ημέρες, είπε ο πρωθυπουργός, ζήσαμε γεγονότα που δεν μπορούν να τα αποδεχτούμε ως συνηθισμένα ή φαινόμενα ρουτίνας. «Όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις, κάποιο ανώνυμοι πάνε το βράδυ και καίνε επιχειρήσεις, δεν μπορεί να περάσει αυτό και να φανεί ότι έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε, αναφερόμενος στα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής.

«Δύο ημέρες μετά ήρθε ο Ολάντ στην Ελλάδα, και όμως έγινε ξεχωριστή απεργία για την επίσκεψη του από τα ΜΜΕ, για να μην δει ο λαός την έμπρακτη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η τριτοκομματική κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας είχε ως σημαία του τον Ούγκο Τσάβες.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως πέτυχε έναν «καινούριο άθλο» καθώς ήταν εκείνος που προκάλεσε τη συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα αλλά δεν είπε κουβέντα σχετικά με αυτά στην ομιλία του.

«Δε μασάμε από απειλές κύριε Τσίπρα», τόνισε προσθέτοντας πως έχουμε ζαλιστεί από τις καθημερινές μεταλλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Περιμένετε ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν απέναντί σας επειδή έχετε συστατική επιστολή από τον Τσάβες;», συμπλήρωσε. 

Συνεχίζοντας την σκληρή του κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για κοινοβουλευτικό «κλεφτοπόλεμο» ενώ στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δεν εμφανίζεται συχνά στο κοινοβούλιο, απάντησε «Κι εσείς που έρχεστε συνέχεια εδώ, πιστεύετε ότι αναβαθμίζετε με την παρουσία σας τη Βουλή;».

Τσίπρας: «Θέλουμε επενδυτές… φέρνετε πειρατές»

«Δικό σας επίτευγμα είναι η απουσία επενδύσεων» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μας κατηγορείτε ότι δεν θέλουμε τους επενδυτές. Φυσικά και τους θέλουμε. Δεν θέλουμε όμως τους πειρατές»

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το αγροτικό ζήτημα τις χαρακτήρισε «λίγες για να απαντήσουν στο πρόβλημα του μικρομεσαίου αγρότη» ενώ είπε πως «η κατάρρευση του αγροτικού τομέα είναι συνειδητή πολιτική επιλογή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου.

«Τα πραγματικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» είπε, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά για «ακαδημαϊκού χαρακτήρια ομιλία, διανθισμένη με δημοσιογραφικού χαρακτήρα επισημάνσεις» και υποσχέσεις ότι «μέχρι το τέλος της τετρατείας έχουμε καιρό».

«Τα ισχυρά οικονομικά κέντρα έκριναν ότι ο αγροτικός τομέας είναι περιττός και ότι η ανάπτυξη γίνεται με τα δάνεια και όχι με τον πρωτογενή τομέα. Παλιότερες κυβέρνησεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δέχτηκαν ό,τι καταστροφικό επιβλήθηκε στη χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό καλώντας τους να απαντήσουν στο ερώτημα αν σε αυτή τη χώρα θέλουμε να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή μόνο υπηρεσίες και real estate.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως χειρότερο από την πολύμηνη αποχή του Πρωθυπουργού της χώρας από την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι πως απευθύνεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με απαξιωτικό χαρακτήρα, ως «ψευτόμαγκας, λες και είμαστε στο καφενείο, να μας λέτε «δεν μασάμε».

«Δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης», πρόσθεσε. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, πως δεν ανέφερε κουβέντα στη δευτερολογία του για την αγροτική πολιτική.«Μιλήσατε για οβιδιακές μεταμορφώσεις, θα σας έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί», τόνισε.

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «επικεφαλής της ομάδας λάσπης», με συνιστώσα τον κ. Βενιζέλο, που προσπαθεί καθημερινά να διαμορφώσει μια διαφορετική τελείως εικόνα για την πραγματικότητα.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, πραγματοποίησε σκληρή επίθεση κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να διαλυθεί η πρωτογενής παραγωγή».

«Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών, αντί για τον αργό» ανέφερε στην ομιλία της η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Να στηριχθούν οι αγρότες με έργα και όχι με λόγια και μικροπαροχές» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος επιρρίπτοντας ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για την σημερινή κατάσταση της πρωτογενούς παραγωγής.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι η γεωργία ήταν και μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούστηκαν περί συρρίκνωσης των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.


σχετικα αρθρα