Στα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλώντας στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται:

- Η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.

- Η μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου. Σε κάθε περίπτωση το αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για 12 ώρες.

- Η εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, ωστόσο, στο θέμα της συνταξιοδότησης των αγροτών. Όπως είπε, οι γεννηθέντες του 1948 και 1949, που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι, καθώς έχουν δώσει τα χωράφια τους στο πλαίσιο του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης και τώρα πρέπει να περιμένουν άλλα δύο έτη έως τα 67. Για τους αγρότες αυτούς, πρόσθεσε, διεκδικούμε άμεσα τη λύση του προβλήματος, η οποία θεωρούμε ότι είναι εφικτή ενώ σημείωσε ότι παρόμοια ρύθμιση πρέπει να υπάρξει και για τους αλιείς.

Όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα, και ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως οι αγρότες, εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας.

Κρίσιμο ζήτημα για το εισόδημα των αγροτών αλλά και την προστασία του καταναλωτή χαρακτήρισε την εξυγιαντική παρέμβαση στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η διατήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων – εξόδων θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανση του εμπορίου και θα προστατεύσει τον ίδιο τον αγρότη από παράνομες και αθέμιτες διαδικασίες της εμπορίας. Το υπό κατάρτιση Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων πρέπει άμεσα να τεθεί σε λειτουργία καθώς συνιστά χρήσιμο εργαλείο για την προστασία των αγροτών από τις κακές εμπορικές πρακτικές, συμπλήρωσε.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη εξυγίανσης των εγχώριων αγορών και την ανάκτηση από πλευράς του κράτους του ρυθμιστικού του ρόλου στην ισορροπία ισχύος μεταξύ αγροτών – εμπορίου και βιομηχανίας.

Δύο σημαντικά θέματα είναι η λειτουργία συμβατικών και ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων και η ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, δήλωσε και πρόσθεσε πως για τα θέματα αυτά, οι όποιες δράσεις σχεδιάζονται πρέπει να επισπευσθούν άμεσα.

Ταυτόχρονα υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, να δημιουργηθούν δουλειές σε τομείς διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών.

Για τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανση των συνεταιρισμών, είπε πως θα πρέπει το υπουργείο να επισπεύσει τη διαδικασία των όποιων αλλαγών έχει μελετήσει και σχεδιάζει να υλοποιήσει σχετικά με το νόμο για τους συνεταιρισμούς ενώ συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο της εξυγίανσης, είναι σε σωστή κατεύθυνση και οι έλεγχοι που γίνονται στις οργανώσεις ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την στήριξή του στον «αναντικατάστατο» ρόλο των συλλογικών οργανώσεων και τη δράση τους ως συλλογικών οικονομικών επιχειρήσεων των παραγωγών.

«Η μετατροπή του αγροτικού τομέα σε δυναμικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά και η δημιουργία εισοδημάτων, σε συνδυασμό και με δραστηριότητες πέραν της αγροτικής παραγωγής, θα πρέπει να είναι οι στόχοι της οικονομίας της υπαίθρου.

 

Όχι μόνο πρέπει να μείνουν οι αγρότες στην αγροτική παραγωγή, αλλά σε αυτήν πρέπει να ενταχθούν και άλλοι. Στις μικρές πόλεις και στα χωριά πρέπει να υπάρχει ποιότητα ζωής που θα συγκρατήσει και προσελκύσει ακμαίο δημογραφικά πληθυσμό», κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κουβέλης απάντησε στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει το μνημόνιο: «Τι εισηγείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Να το καταγγείλουμε και μάλιστα μονομερώς με θέσεις που διαμορφώνουν το εκκρεμές; Διαπραγμάτευση δεν έγινε; Προέκυψαν όλα από παρθενογέννηση;» Καταλήγοντας υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα πάρει μέρος σε κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι.

«Θα ήταν εύκολο, βολικό, στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας να μείνουμε μακριά από τα πράγματα. Θα είμασταν όμως ανεύθυνοι. Αυτή την ανευθυνότητα ποτέ δεν την υιοθέτησα ούτε πρόκειται να το κάνω», πρόσθεσε.


Σχετικό θέμα: Σαμαράς: «Οι αγρότες πρωταγωνιστές της ανάπτυξης» - Τσίπρας: «Φέρνετε πειρατές αντί επενδυτών»