«Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών, αντί για τον αργό» ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα.
Απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο είπε: «Αναρωτηθείτε ποιοι ακόμα ήταν στα μπλόκα, ήταν άνθρωποι κυρίως που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όχι κομμουνιστές».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ήμασταν και οφείλαμε να ήμασταν στα μπλόκα των αγροτών», προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να μιλάς για αγροτική πολιτική και να μην αναφέρεσαι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Απευθυνόμενη στον Αντώνη Σαμαρά, αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν οι αναφορές του σχετικά με την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού και την επίθεση στις Σκουριές με το θέμα των αγροτικών προβλημάτων που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη δευτερολογία της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι το κόμμα της δεν μπαίνει σε κυβέρνηση, γιατί θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την πολιτική που ευνοεί τα μεγάλα συστήματα παραγωγής και την εκδίωξη της φτωχής αγροτιάς.

«Εμείς δεν είπαμε πως στην Ελλάδα παύει η παραγωγή. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως, ανεξάρτητα αν έχουμε προϊόντα των οποίων η παραγωγή πέφτει, συνολικά έχουμε παραγωγή που καλύπτει το 97% της αυτάρκειας. Το θέμα είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται, δεν συμφέρει τον αγρότη να τα μαζεύει και να τα πουλάει και όταν τα πουλάει είναι σε εξευτελιστική τιμή», σημείωσε.

Αντίστοιχα, η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είπε: «2.360 μονάδες ελέγχουν το 22% της παραγωγής. Πόσες θα μείνουν; Τι θα γίνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι; Θα καταστραφούν». Μόνη διέξοδος για τους κτηνοτρόφους αυτούς, κατά την κ. Παπαρήγα, είναι ο «λαϊκός συνεταιρισμός» που προτείνει το ΚΚΕ, υπόλογος στον κοινωνικό τομέα και όχι στις τράπεζες.

Αναφερόμενη στη φιλολογία για την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η ίδια προέβλεψε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί στη συζήτηση: «Ή μπαίνετε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο ή αλλιώς χάνετε και τα θαλάσσια οικόπεδα».