Σε μία εφ'ολης της ύλης σκληρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε η  συζήτηση  προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ανταλλάσσουν πυρά εκατέρωθεν. Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανάλογους τόνους ήταν και οι παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου και της Αλέκας Παπαρήγα. Σειρά προτάσεων για ανακούφιση των αγροτών κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόσο κατά την πρωτολογία του όσο και κατά τη δευτερολογία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων πως πέτυχε έναν «καινούριο άθλο» καθώς ήταν εκείνος που προκάλεσε τη συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα αλλά δεν είπε κουβέντα σχετικά με αυτά στην ομιλία του.

Κατηγόρησε εξάλλου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι  ενδιαφέρεται για κοινοβουλευτικό «κλεφτοπόλεμο» ενώ στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι δεν εμφανίζεται συχνά στο κοινοβούλιο, απάντησε «Κι εσείς που έρχεστε συνέχεια εδώ, πιστεύετε ότι αναβαθμίζετε με την παρουσία σας τη Βουλή;».

Υποστήριξε παράλληλα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνολογεί συνεχώς για διάφορα ζητήματα, όπως η επιβολή νέων φόρων σε ακίνητη περιουσία και εισοδήματα, ότι δεν έχει επιχειρήματα ενώ ζήτησε να μην ποντάρει στο φόβο των πολιτών.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα όσα συνέβησαν στις Σκουριές τονίζοντας ότι ζήσαμε γεγονότα που δεν μπορούν να τα αποδεχτούμε ως συνηθισμένα ή φαινόμενα ρουτίνας. «Όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις, κάποιο ανώνυμοι πάνε το βράδυ και καίνε επιχειρήσεις, δεν μπορεί να περάσει αυτό και να φανεί ότι έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τα αγροτικά ζητήματα , ο κ. Σαμαράς  προανήγγειλε την ίδρυση ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, εξήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών, με τους αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικής εισφοράς, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 έτη. Συνεχίζοντας, ανακοίνωσε την καθιέρωση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος ενώ προωθείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αγορά αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο.

Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά

Σε εξίσου σκληρούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το αγροτικό ζήτημα  «λίγες για να απαντήσουν στο πρόβλημα του μικρομεσαίου αγρότη» ενώ είπε πως «η κατάρρευση του αγροτικού τομέα είναι συνειδητή πολιτική επιλογή».

«Τα ισχυρά οικονομικά κέντρα έκριναν ότι ο αγροτικός τομέας είναι περιττός και ότι η ανάπτυξη γίνεται με τα δάνεια και όχι με τον πρωτογενή τομέα. Παλιότερες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δέχτηκαν ό,τι καταστροφικό επιβλήθηκε στη χώρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» πρόσθεσε.

Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «επικεφαλής της ομάδας λάσπης της μονταζιέρας και του διαδικτυακού υποκόσμου» που προσπαθεί καθημερινά να διαμορφώσει μια διαφορετική τελείως εικόνα για την πραγματικότητα.

Παράλληλα χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας πως το χαράτσι της ΔΕΗ είχε εξαγγελθεί ως έκτακτο μέτρο και είχε τύχει της καταγγελίας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σήμερα ανακοινώνεται η παγίωσή του.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πει ένα στόχο διαπραγμάτευσης που έχει πετύχει και συμπλήρωσε πως τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και τα ταμεία έχουν διαλυθεί. «Θέλουμε μια δημοκρατική διέξοδο στη χώρα», ανέφερε.

Βενιζέλος: Συνιστώσα μίας ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η συνιστώσα μιας ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή.

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι συνιστώσες της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε: «Είμαστε κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης» και διερωτήθηκε «και το δικό σας όνειρο πιο είναι ότι θα κυβερνήσετε με αυτοδυναμία; Εμείς είμαστε οι τρεις συνιστώσες της συνισταμένης της πολιτικής και εθνικής ευθύνης».

Επίσης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν παίρνει καθαρή θέση στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας «είναι αμφίσημος λόγος σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και επαμφοτερίζουσα η ρητορική του».

Παράλληλα, κατήγγειλε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι προωθεί συγκεκριμένα επενδυτικά συμφέροντα και πως «συμμετέχει σε συνέδρια χρηματοδοτούμενα από τον Σόρος». Επισήμανε δε ότι «ο κ. Τσίπρας, επηρεασμένος από το νέο παίγνιο εκκλησίας - αριστεράς, μιλά με αναφορές στην εκκλησιαστική γλώσσα. Φαντάζεστε τον Γολγοθά και τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από την αλαζονεία, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από την αριστερά».

Καμμένος: Θέλουν να διαλύσουν την πρωτογενή παραγωγή

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να διαλυθεί η πρωτογενής παραγωγή», κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξαπέλυσε παράλληλα τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού. «Ήταν ο ίδιος που χαρακτήριζε ολέθριο το μνημόνιο, έκανε λόγο για λάθος συνταγή που σκοτώνει τον ασθενή και είναι ο ίδιος που σκοτώνει με τη λάθος συνταγή τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

«Κάνατε μάρτυρες τους Έλληνες και είστε συνυπεύθυνοι με το ΠΑΣΟΚ. Αντί να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό έρχεστε και λέτε ότι δεν μασάτε. Όχι απλώς μασάτε αλλά παίρνετε εντολές από τους δανειστές της χώρας και τις καταπίνετε», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κουβέλης: Μοχλός ανάπτυξης η γεωργία

Στα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την στήριξή του στον «αναντικατάστατο» ρόλο των συλλογικών οργανώσεων και τη δράση τους ως συλλογικών οικονομικών επιχειρήσεων των παραγωγών.

«Η μετατροπή του αγροτικού τομέα σε δυναμικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά και η δημιουργία εισοδημάτων, σε συνδυασμό και με δραστηριότητες πέραν της αγροτικής παραγωγής, θα πρέπει να είναι οι στόχοι της οικονομίας της υπαίθρου» τόνισε.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση στηρίζει το μνημόνιο αντέτεινε: «Τι εισηγείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Να το καταγγείλουμε και μάλιστα μονομερώς με θέσεις που διαμορφώνουν το εκκρεμές; Διαπραγμάτευση δεν έγινε; Προέκυψαν όλα από παρθενογέννηση;»

Παπαρήγα: Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών

«Η κυβέρνηση προτιμά το βίαιο θάνατο των αγροτών, αντί για τον αργό» ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο είπε: «Αναρωτηθείτε ποιοι ακόμα ήταν στα μπλόκα, ήταν άνθρωποι κυρίως που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όχι κομμουνιστές».

«Εμείς δεν είπαμε πως στην Ελλάδα παύει η παραγωγή. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως, ανεξάρτητα αν έχουμε προϊόντα των οποίων η παραγωγή πέφτει, συνολικά έχουμε παραγωγή που καλύπτει το 97% της αυτάρκειας. Το θέμα είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται, δεν συμφέρει τον αγρότη να τα μαζεύει και να τα πουλάει και όταν τα πουλάει είναι σε
εξευτελιστική τιμή», σημείωσε.

Μιχαλολιάκος: Να στηριχθούν με έργα οι αγρότες και όχι με μικροπαροχές

«Να στηριχθούν οι αγρότες με έργα και όχι με λόγια και μικροπαροχές» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, για το αγροτικό ζήτημα.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, χαρακτηρίζοντας «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» τον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας ότι αυτός ήταν που έσωσε το έθνος πολλές φορές στο παρελθόν.