Εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για την ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών από τη Γαλλία, ζητεί με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δρίτσας.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον υπουργό να προσέλθει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διευκρινίσει σε ποιό σχεδιασμένο πρόγραμμα κάλυψης αναγκών εντάσσεται η πρόταση της κυβέρνησης για μίσθωση φρεγατών και αεροσκαφών συνεργασίας από την Γαλλία, αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει υποβάλει από τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Δρίτσας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική πλευρά «φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ρητή δήλωση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την ένταξη στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής νέων περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 88 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αν προτίθεται και πότε, να προσέλθει στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, προκειμένου να εξηγήσει ποιός πήρε τη σχετική απόφαση και γιατί δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η αρμόδια Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Ζητεί επίσης να μάθει ποιό είναι το τίμημα της μίσθωσης και ποιοί οι όροι της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και αν έχει διεξαχθεί ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος υποστήριξης των φρεγατών και αεροσκαφών συνεργασίας, το κόστος προμήθειας και συντήρησης των πυραυλικών και άλλων οπλικών τους συστημάτων, το κόστος και τον χρόνο εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της μίσθωσης στο πρόγραμμα συντήρησης των υφιστάμενων πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Δρίτσας ρωτά, τέλος, αν η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και option για 4 ή 6 φρεγάτες.