Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης κατακρίνοντας την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη για σταδιακή μείωση στην εισαγωγή αίματος από την Ελβετία.
Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για «σοβαρό κίνδυνο ανεπάρκειας αίματος στα νοσοκομεία» και «προφανή απειλή για τη δημόσια υγεία».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η Υφυπουργός Υγείας κα Φωτεινή Σκοπούλη υπέγραψε σύμβαση με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία, η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση των ποσοτήτων που εισάγει ετησίως η χώρα μας, από τις 28.000 μονάδες σήμερα στις 14.000 μονάδες έως το 2020. 
Η συμφωνηθείσα μείωση της εισαγωγής αίματος από την Ελβετία κατά 50%, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και την εύλογη ανησυχία των ασθενών που έχουν συχνή ανάγκη μετάγγισης. 

Η Υφυπουργός αιτιολογώντας την ενέργειά της επικαλέστηκε την ανάγκη περιστολής της δαπάνης ελέγχου και διακίνησης του εισαγόμενου αίματος στην Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι τα κενά που θα προκύψουν μπορούν να καλυφθούν από την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας. 

Όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι αφ’ ενός οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας μας δυσλειτουργούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αφ’ ετέρου ότι η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά, καθώς φέτος συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. 

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μειωθεί δραματικά οι εξωτερικές αιμοδοσίες και οι εφημερίες των υπηρεσιών αιμοδοσίας κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να έχουν ελλιπή πρόσβαση στα νοσοκομεία κατά τις ημέρες αυτές, σε ολόκληρο σχεδόν το λεκανοπέδιο Αττικής.

Η ενέργεια αυτή της κας Σκοπούλη προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η υπογραφή της σύμβασης για μείωση της εισαγωγής αίματος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς δεσμεύει τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να γνωρίζουμε από τώρα το πως θα διαμορφωθούν οι ανάγκες και το εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις  καλύψουμε.
Επειδή ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η επάρκεια μονάδων αίματος, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με λογιστικά κριτήρια και να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση,
   
Επειδή η υπογραφή της σύμβασης για μείωση της εισαγωγής αίματος, χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών της χώρας μας, συνιστά προφανή απειλή για δημόσια υγεία,

Επειδή οι 28.000 φιάλες που εισάγονταν από την Ελβετία προορίζονταν σε σημαντικό βαθμό για τις ανάγκες των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και τυχόν ανεπάρκεια μονάδων αίματος θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη θεραπευτική αγωγή όλων των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα ;

Ποια μέτρα θα λάβετε για τη διασφάλιση της πλήρους και ασφαλούς κάλυψης των ποσοτήτων αίματος που έχει ανάγκη η χώρα μας;