Τη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την τρόικα, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή τη συνάντηση, που ξεκίνησε πριν λίγο, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με το κατώτερο κλιμάκιο των δανειστών.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι με στοιχεία και επιχειρήματα η συμφωνία με την τρόικα για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το τέλος του 2015, θα έχει επιτευχθεί δίχως τυφλές απολύσεις στο δημόσιο. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα επισκεφθούν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και, κυρίως, την πορεία του προγράμματος διαθεσιμότητας και κινητικότητας, καθώς και των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, για τα οποία, συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη αναφέρουν ότι έχουν εφαρμοστεί και υλοποιούνται μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την 10η Οκτωβρίου του 2012 το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ, α' και β' βαθμού, τους ένστολους, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ΙΔΑΧ (54.000), τους υπαλλήλους Ορισμένου Χρόνου (35.700), με συμβάσεις έργου κλπ, ήταν 667.000, ενώ, το τέλος του 2010, σύμφωνα με την απογραφή Ραγκούση πάνω από 760.000.

Σημειώνεται δε, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιοριστεί σε 571.000. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επιμένουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί, έως το 2015, μόνο με συνταξιοδοτήσεις και απομακρύνσεις των επίορκων, κατά περισσότερο από 150.000, όπως ορίζει το μνημόνιο και μπορεί να μειωθεί και κατά 180.000, κάτι που αν συμβεί, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, τότε δύσκολα θα μπορεί το δημόσιο να αντεπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις.