current views are: 1

27 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση17:03

Δασκαλόπουλος: Δεν είναι ουτοπική η προσδοκία για ανάκαμψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Δημοσίευση 17:03’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά την ομιλία του ζήτησε αποκατάσταση τής ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο κόστος της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη βιομηχανία.

Για τη ρευστότητα ο πρόεδρος τού ΣΕΒ ζήτησε πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, εκμετάλλευση των πόρων της Κοινότητας και της ΕΤΕπ και να υλοποιηθεί -με νέους όρους- η επανακεφαλαιοποίηση τού τραπεζικού μας συστήματος «για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του και ο ιδιωτικός του χαρακτήρας».

Αναφερόμενος στο φορολογικό, ζήτησε θεσμικά κατοχυρωμένο, σταθερό και διάφανο φορολογικό καθεστώς και σύστημα φορολογικής διακυβέρνησης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, όπως είπε, σε βάθος διετίας, περιλαμβάνονται η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την ορατή επιτάχυνση των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι η προσδοκία που καλλιεργείται για ανάκαμψη το 2014 δεν είναι ουτοπική, καθώς η αλλαγή του οικονομικού κλίματος είναι ήδη αισθητή. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αισιόδοξη προοπτική που έδωσε η αποδέσμευση των δανείων θα αποδειχτεί βραχύβια, αν καθυστερήσει η αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα μέτωπα.

«Η κυβέρνηση -και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν- έχει επωμισθεί βαριά ευθύνη. Πρέπει να επιδείξει απαρέγκλιτη επιμονή και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπερφαλαγγίζοντας τις εστίες αντίστασης των συμφερόντων, που συνεχίζουν να πολεμούν κάθε αλλαγή», υπογράμμισε ο πρόεδρος τού ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε πως «καταδεικνύει τα όρια της αντοχής των λαών και τα όρια μιας λιτότητας που αποσταθεροποιεί ευθέως το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη, πρέπει να πάρει και η Ελλάδα».


σχετικα αρθρα