Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου και τα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην καταδίκη Παπαγεωργόπουλου, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός» αλλά «θλιβερό γεγονός» και ότι «δεν γεμίζουμε χαρά όταν βλέπουμε ανθρώπους να καταδικάζονται σε ισόβια», αλλά υπενθύμισε παλαιότερη αναφορά του κ. Σαμαρά πριν ενάμιση χρόνο στη ΔΕΘ για τον πρώην δήμαρχο ότι θεωρούσε ότι είναι «ένας έντιμος άνθρωπος" που "έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη».

«Δεν ξέρω αν αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που έκανε μεταξύ άλλων ήταν ότι με το προσωνύμιο «φτερωτός γιατρός», έβαλε φτερά στο δημόσιο χρήμα της πόλης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μιλώντας προηγουμένως με πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική του ανέφεραν ότι υπέστησαν «ωμή τρομοκρατία και καταστολή, ενταγμένη στη στρατηγική της έντασης», που «επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η μνημονιακή κυβέρνηση να επιβάλλει», τονίζοντας ότι θυμίζει άλλες εποχές.

«Θέλω να πιστεύω, ότι το 2013 δεν μπορεί να θυμίζει σε τίποτε το 1963. Δεν μπορεί κάποιοι να μας γυρίσουν πενήντα χρόνια πίσω και δεν μπορούν να μετατρέψουν μια περιοχή σε Λωρίδα της Γάζας, μόνο και μόνο επειδή οι πολίτες της ζητούν δημοκρατία δικαιοσύνη και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ας μην μιλούν λοιπόν για ανομία αυτοί που έχουν κάνει την ανομία καθημερινότητα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπερασπίζεται την νομιμότητα» και επιδιώκει «να ενώσει τους πολίτες» και συνέχισε:

«Ξέρω ότι αυτή η προσπάθεια μας δεν θα είναι εύκολη προσπάθεια. Προϋποθέτει συγκρούσεις και εντός της χώρας και εκτός της χώρας με κατεστημένα και νοοτροπίες δεκαετιών με μεγάλα συμφέροντα ντόπια και ξένα, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις συγκρούσεις.

Αναφερόμενος σχέδιο «Αθηνά», το χαρακτήρισε σχέδιο συρρίκνωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης «εν ονόματι του Μνημονίου».

«Είναι ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο», επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πίσω από τον μανδύα του εξορθολογισμού» και «χωρίς διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τους φοιτητές να αντιδρούν» επιχειρεί «δια της πλαγίας οδού να ανατρέψει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το σχέδιο «Αθηνά», δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, όπως είπε, το ίδιο είναι ένα πρόβλημα για την ανώτατη εκπαίδευση επειδή έρχεται «χωρίς πόρους και διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».