Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ των τραπεζιτών και των κλιμακίων της Τρόικας με δύο καυτά θέματα στην ατζέντα, παράταση του χρόνου υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και τροποποίηση των όρων της  ανακεφαλαιοποίησης. 
Την ίδια ώρα η αγορά στεγνώνει από ρευστό και οδηγείται σε ολοκαύτωμα χωρίς καμία βοήθεια από το οικονομικό επιτελείο.

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην αγορά και το χειρότερο δεν γνωρίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα της ρευστότητας» υποστηρίζει ισχυρό στέλεχος του τραπεζικού χώρου. 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να οδηγήσει ευθύγραμμα σε παροχή ρευστότητας στην αγορά, μπορεί ο κ. Στουρνάρας να έχει παρουσιάσει στον πρωθυπουργό αυτήν την προοπτική ωστόσο διατυπώνονται πολλές ενστάσεις για το αν έχει καταλάβει τι θα συμβεί. 

Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την αγορά, η απαραίτητη προϋπόθεση δεν είναι μόνο η ρευστότητα αλλά και η επάρκεια εποπτικών κεφαλαίων.

Στην ελληνική αγορά τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) το 2011 έφθασαν γύρω στο 16%, το Σεπτέμβριο του 2012 ανήλθε σε 22,5% και αναμένεται να αυξηθεί όσο η ύφεση βαθαίνει.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειάζεται να καλύπτουν τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο από τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες τους  για τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ μεγάλες.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η μείωση των εποπτικών κεφαλαίων τους από τις ζημιές του PSI+ και της πρόσφατης επαναγοράς από το Ελληνικό Δημόσιο ομολόγων για μείωση του χρέους, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα.

Ο κ. Στουρνάρας μας λέει για ρευστότητα όταν θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση  ωστόσο από το Μάιο του 2012 δόθηκαν στις 4 συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ € 18 δις με τη μορφή ομολόγων του ΕΣΠΑ για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, γιατί λοιπόν δεν έπεσαν χρήματα στην πραγματική οικονομία;

Γιατί κ. Στουρνάρα;

Αρκετά τραπεζικά στελέχη  θεωρούν ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να χειριστεί στην κρισιμότερη φάση, για την Ελληνική οικονομία, τον τομέα κλειδί για την ανάπτυξη που είναι ο χρηματοπιστωτικός.
  
Το κρίσιμο θέμα είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, όλες οι τράπεζες πρέπει να έχουν δείκτη 9% ακόμα και αν με την ανακεφαλαιοποίηση το φθάσουν δεν θα μπορούν να χορηγήσουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, και τι θα γίνει όταν ανέβει στο 10;

Γιατί πολύ απλά σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς θα πρέπει να έχει εποπτικά κεφάλαια, ανάλογα βέβαια με την επικινδυνότητα της επένδυσης. 

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί η πρόβλεψη είναι ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξάνονται πολλαπλασιαστικά, επομένως θα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες.    

Έτσι λοιπόν και οι τράπεζες είναι παγιδευμένες σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, «κόκκινων δανείων» και ανάγκης κεφαλαίων.   

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των τραπεζών με νέα κεφάλαια;

Αν υπάρχει ένα σχέδιο για μείνουν «ζωντανά» τα δάνεια;

Ο σχεδιασμός της ανακεφαλαιοποίησης αντί να δώσει ρευστότητα θα δεσμεύσει κεφάλαια που τόσο ανάγκη έχει η αγορά. 

Για τις συστημικές τράπεζες απαιτούνται € 1,7 δισ. περίπου για το 10% των ιδιωτών μετόχων και για τις μη συστημικές τράπεζες απαιτούνται € 1,6 δισ.

Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια οι τράπεζες απουσίας εποπτικών κεφαλαίων να μην μπορούν να διοχετεύσουν την όποια ρευστότητα τους στις επιχειρήσεις και στην αγορά.

Τα έχουν μετρήσει καλά όλα αυτά στο Μαξίμου που περιμένουν ανάκαμψη το τέλος του 2013 και ανάπτυξη στις αρχές του 2014;

Νίκος Παναγιωτόπουλος