Το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μεταλλάχθηκε και ότι παραμένει ένα κόμμα δημοκρατικό, πατριωτικό, λαϊκό και σοσιαλιστικό, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι από τα λίγα στελέχη που χρησιμοποιούν τον όρο «σοσιαλιστικό κόμμα».
Η κ. Γεννηματά, σε δηλώσεις της στο Mega, διαφώνησε με τον Κ. Σκανδαλίδη σχετικά με το αν το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για θέματα τακτικής, όπως η πρόταση του πρώην υπουργού να ληφθεί απόφαση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα.

Τα Συνέδρια, τόνισε, αποφασίζουν για ζητήματα φυσιογνωμίας.

Σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υποχρεωθήκαμε να κάνουμε έναν ιστορικό συμβιβασμό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα εντός ευρώ, γιατί ο μοναδικός άλλος δρόμος είναι αυτός που λέει το ΚΚΕ, με τον οποίο διαφωνώ απόλυτα αλλά έχει μια καθαρή θέση και από κει και πέρα, αυτήν τη στιγμή, επειδή είχαμε πάντα να διαλέξουμε ανάμεσα σ' ένα δύσκολο και σ' έναν καταστροφικό δρόμο και επιλέξαμε τον δύσκολο».
Για το θέμα που έχει τεθεί από στελέχη, σχετικά με το αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μετέχει στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι πρόκειται για «επιφανειακό και επίπλαστο θέμα» και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, έχουμε δείξει ότι είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας, αναλάβαμε τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιούνιο, γιατί εκείνη έπρεπε να δώσει διέξοδο και να δημιουργηθεί κυβέρνηση, εμείς είπαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το πακέτο το οποίο πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση. Το ερώτημα ξέρετε ποιο είναι; Προς τα πού πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση. Εκεί πρέπει να συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ».

Ανέφερε, επίσης, ότι διαφωνεί με το «νόμος και τάξη» υποστηρίζοντας ότι έτσι «δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση».

Σε αντίθεση με αυτή τη λογική, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η «συναίνεση» είναι η «λέξη κλειδί». Ανέφερε δε ότι πρέπει να υπάρξει «συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα εξασφαλίσει και την κοινωνική συναίνεση».
Και πρόσθεσε: «Διάλογος χρειάζεται, να εξηγεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις της, να αφουγκράζεται».