Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σχετικά με ελλείψεις στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».
Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρουν ότι το νοσοκομείο παραμένει χωρίς μαγνητικό τομογράφο από το 2007 κάνοντας αναφορά και σε άλλες ελλείψεις στον εξοπλισμό καθώς και στα αναλώσιμα της μονάδας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Χωρίς μαγνητικό τομογράφο παραμένει από το 2007 το Π.Γ.Ν. «ΑΧΕΠΑ» στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το μηχάνημα χάλασε λόγω παλαιότητας και μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να υπόκεινται σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς κάποιοι μεταφέρονται για την εξέταση αυτή με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ». Ιδιαίτερη είναι δε η ταλαιπωρία για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους, τα οποία μάλιστα κατά τη διακομιδή τους συνοδεύονται από γιατρό, γεγονός που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό δημιουργεί κενά και εντατικοποίηση της εργασίας, μέχρι την επιστροφή του γιατρού αφού όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 4-5ώρες.
Ανάγκη όμως υπάρχει και για αγορά δεύτερου αξονικού τομογράφου.

Ο υπάρχων μοναδικός για το νοσοκομείο αξονικός τομογράφος, που χρονολογείται από το 1993, είναι ανεπαρκής για τις απεικονιστικές εξετάσεις καθώς είναι των 16 τομών. Μάλιστα βρίσκεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και εξυπηρετεί τις ανάγκες του τμήματος αλλά και των εσωτερικών ασθενών με αποτέλεσμα λόγω φόρτου εργασίας και παλαιότητας να παθαίνει συχνά βλάβες και να βγαίνει εκτός λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση η εξεύρεση ανταλλακτικών είναι πολύ δύσκολη.  

Αλλαγή όμως χρειάζεται και η τομογραφική γ-κάμερα (SPECT) μιας κεφαλής του Β΄ Κλινικού Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής που εξυπηρετεί 20.000 ασθενείς κάθε χρόνο με εξετάσεις in vitro (αίματος, ορμόνες, δείκτες καρκίνων) και εξειδικεύεται στη θεραπεία καλοηθών και κακοήθων παθήσεων. Η κάμερα χρησιμοποιείται για σπινθηρογραφήματα και το καλοκαίρι συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Δουλεύει κατά μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα για τους ασθενείς και εξυπηρετεί περίπου 2.500 περιστατικά το χρόνο. Επίσης διαθέτει αναλογικό και όχι ψηφιακό λογισμικό, που είναι απαραίτητο για την ακριβή διάγνωση και σε περίπτωση βλάβης η  παρωχημένη πλέον κάμερα μένει κλειστή, εκτός λειτουργίας μέχρι να βρεθούν τα ανάλογα ανταλλακτικά.

Ελλείψεις όμως εντοπίζονται και στα αναλώσιμα που διαθέτει το νοσοκομείο (γάντια, βαμβάκια, γάζες κ.α.), σε φιλμ για τις ακτινογραφίες ή ακόμα και χαρτί για το υπερηχογράφημα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και αυτού του νοσοκομείου.
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τριών μηνών, ενώ στους νοσηλευτές και στο υπόλοιπο προσωπικό (χειριστές, τεχνικό, παρασκευαστές εργαστηρίων) οφείλονται νυχτερινά ωράρια, υπερωρίες τεσσάρων μηνών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, με στόχο τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας.
   
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

•    Την χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του απαραίτητου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων. Για την αγορά μαγνητικού τομογράφου, ενός δεύτερου αξονικού και κάμερας (SPECT).
•    Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων εφημεριών, νυχτερινών και υπερωριών σε γιατρούς, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό.
•    Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν στα πρωινά και απογευματινά τακτικά και έκτακτα ιατρεία για εξετάσεις στα εργαστήρια ή για νοσηλεία, ασφαλισμένοι και μη, έλληνες ή μετανάστες.