Τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής του κόμματος με θέμα «φύλο-πολιτική -Αριστερά».

Δεν νοείται αριστερή ταυτότητα δίχως φεμινιστική διάσταση, δίχως δηλαδή την αναγνώριση της γυναικείας υποτέλειας ως μορφή ανισότητας, η οποία δε χωρά στην κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση των προκαταλήψεων του μισογυνισμού και της ομοφοβίας, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διευρυνθεί το εύρος των μελών που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το κίνημα.

Σήμερα είναι οι γυναίκες που υποφέρουν περισσότερο από την φτώχεια, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι αν το αίτημα δεν είναι ξεκάθαρα η ανατροπή των ανισοτήτων, που έχουν αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος, τότε το αίτημα της ισότητας των φύλων θα συναντά διαρκώς τα όριά του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες πρόνοιας, τονίζοντας ότι υπάρχει μια εικόνα διάλυσης, ενώ σημείωσε την ανάγκη παρεμβάσεων του κόμματος του προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στις κομματικές δράσεις, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τη γενικότερη διάλυση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας με τη δυναμική των γυναικείων κινημάτων. Παράλληλα σχολίασε σημερινό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε μητέρες που επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι τους για να καταφέρουν να αποσπάσουν το χρηματικό βοήθημα που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αντί μαιευτικής περίθαλψης σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Θεωρούμε την καθοδήγηση των νέων μαμάδων σε αυτές τις επικίνδυνες για τα ελληνικά δεδομένα επιλογές, προσβολή προς την ίδια την έννοια της ζωής», υποστήριξε.

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς «ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε υποτιμητικά για τη φεμινιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ-EKM, με δυο λόγια μίλησε υποτιμητικά για το φεμινιστικό κίνημα» και πρόσθεσε: «Εμείς του απαντάμε ότι όχι μόνο δεν μας δημιουργεί πρόβλημα η ύπαρξή του και εντός του κόμματός μας, αλλά είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Είμαστε περήφανοι για το φεμινιστικό κίνημα».