Με τροπολογίες που προστέθηκαν χθες το απόγευμα στο νομοσχέδιο για τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σειρά διατάξεων που, μεταξύ άλλων, επισπεύδουν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εξασφαλίζουν υπό όρους προσωρινή αναστολή καταβολής ΦΠΑ στους εισαγωγείς ειδών από τρίτες χώρες, προοριζόμενων για προώθηση στην Ε.Ε. - ή μετακύλισή του στους εδώ πελάτες τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, η τελευταία ρύθμιση δεν επιφέρει απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο και υιοθετείται προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις και να γίνει ο Πειραιάς διαμετακομιστικό κέντρο.

Η προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της κατεπείγουσας νομοθέτησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, ειδικά για τις τροπολογίες που δεν άπτονταν και του περιεχομένου του νομοσχεδίου αλλά και δυσφορία στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών με εξαίρεση εκείνην που αφορά στο ΦΠΑ των εισαγωγέων. Κατόπιν της αφαίρεσης της τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τις υπόλοιπες.

Ωστόσο ακόμη και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος συνέστησε προς την κυβέρνηση «να μην δίνει μονίμως αφορμές σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση», παραβιάζοντας τον Κανονισμό με τροπολογίες σε κυρώσεις νόμων και κατεπείγοντα νομοσχέδια.

Ο κύριος κορμός του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας αφορούσε ως επί το πλείστον τον συμψηφισμό των οφειλών του έτους 2011 των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τις αντίστοιχες οφειλές των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης περιλαμβάνει την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία, ιδιωτικές θεραπευτικές μονάδες και προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων, με παράλληλο «κούρεμα» των απαιτήσεων των αντισυμβαλλόμενων με τον Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόσθεσε μάλιστα και πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το δ.σ. του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εγκρίνει το ύψος της έκπτωσης που θα επιφυλάξει για λογαριασμό του το Δημόσιο απέναντι στους ιδιώτες παρόχους υγείας, κάτι που πρόκειται να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση.

Η επιλογή της παραπομπής μιας τέτοιας ρύθμισης σε υπουργική απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αξιώνει «λευκή επιταγή» από τη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και τα τέσσερα άρθρα με την εισηγήτριά του, Ειρήνη Αγαθοπούλου να ζητεί «μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και όχι μπαλώματα». Η ίδια διαπίστωσε πως η κυβέρνηση, αντί να εξαντλήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες απέναντι στην τρόικα, «διαγράφει όλα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία για το 2011» ενώ παράλληλα «με τον συμψηφισμό που επιχειρεί, δεν καλύπτει ούτε το ένα δέκατο των οφειλών του Δημοσίου».

«Οι προσπάθειές μας κατατείνουν στον εκμηδενισμό του χρέους του ΕΟΠΥΥ», απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. «Πέραν των συμψηφισμών, έχουμε και τις προσφυγές των αντισυμβαλλόμενων στη Δικαιοσύνη, με κίνδυνο να μην μπορούμε να εισπράξουμε τα ποσά που έχουμε καταλογίσει στις φαρμακοβιομηχανίες. Λέτε πως διαγράφουμε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, αλλά ταυτόχρονα 1,4 δισ. δίνουμε για αποπληρωμές χρεών νοσοκομείων προς τρίτους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν τα άρθρα για τον συμψηφισμό και τις αποκλειστικές νοσοκόμες όχι όμως και τα άρθρα για τις εξοφλήσεις οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων σε τρίτους, σε συνδυασμό με εκπτώσεις.

To ΚΚΕ υπερψήφισε τις εξοφλήσεις οφειλών των νοσοκομείων προς τρίτους, καταψήφισε το άρθρο για τις αποκλειστικές νοσοκόμες και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 γα τον συμψηφισμό οφειλών και στο άρθρο 3 για την εξόφληση «κουρεμένων» οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε τρίτους.

Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε το νομοσχέδιο ενώ η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε μονάχα το άρθρο για τις αποκλειστικές νοσοκόμες, τονίζοντας πως ο συμψηφισμός αφορά μόνον συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών, ενώ οι εκπτώσεις συνιστούν «εκβιασμό».