Στη δική του πλευρά πάνω στο τραπέζι, θέλει να φέρει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα στελέχη της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα.  
Οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ταμείου William Murray αποκαλύπτουν τις προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο. Ο κ. Murray σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν τα οργανογράμματα σε κάθε υπουργείο και τα οποία «θα διασφαλίσουν ότι καίριες θέσεις θα παραμείνουν πλήρως επανδρωμένες με το κύμα συνταξιοδοτήσεων που πλήττει το Δημόσιο».

Ωστόσο αμέσως μετά χρησιμοποίησε τον όρο mandatory redundancies (υποχρεωτικές αποχωρήσεις) στην περίπτωση που τα οργανογράμματα, όπως είπε, δείχνουν πλεονάζον προσωπικό σε κάποιες υπηρεσίες. Αν και πρόσθεσε πως η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν συζητηθεί νούμερα με την ελληνική κυβέρνηση, ο όρος «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» προκάλεσε τεράστια ανησυχία.

Ο προβληματισμός στην ελληνική πλευρά εντάθηκε, όταν στο χορό των διαρροών και των πληροφοριών μπήκαν και οι Βρυξέλλες, καθώς στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για αποχωρήσεις προσωπικού από το υπερτροφικό, όπως το χαρακτήρισε, ελληνικό Δημόσιο.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια στελέχωσης των βασικών υπουργείων ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιττές θέσεις. Με βάση αυτά τα σχέδια οι αρχές θα πρέπει να αρχίσουν με τις αποχωρήσεις του προσωπικού», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος που λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε, έπειτα από διαρροή κυβερνητικών στελεχών, ότι επρόκειτο για τον πρόεδρο του Euroworking Group Thomas Wieser.

Προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο από το αλαλούμ δηλώσεων και διαρροών ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον κ. Wieser ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν έθεσε ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των απολύσεων είχαν ξορκίσει και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ακριβώς πριν δέκα ημέρες, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί αξιολόγηση δομών και προσώπων και κινητικότητα, ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων» και τον Φώτη Κουβέλη να λέει κατηγορηματικά πως «δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο», υπογραμμίζοντας ότι η κινητικότητα, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού δίνει απάντηση στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.  

Πάνο Ρασσιάς