Με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και ξένων αντιπροσωπειών. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κοινή κάθοδο στις εκλογές με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως δεν εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις και επεσήμανε εκ νέου πως με τη «ΝΔ συνεργάζονται πολιτικά και δεν ταυτίζονται αξιακά».
«Το συνέδριο δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό πολιτικό γεγονός. Πρωτίστως απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κατά την έναρξη της ομιλίας του. 

«Η μεταπολίτευση είναι η καλύτερη περίοδος του ελληνισμού», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως επικράτησε η εντύπωση πως υπάρχουν μόνο κεκτημένα». «Είμαστε περήφανοι για τις θεσμικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της περιόδου αυτής», είπε.

«H συγκρότηση της ζώνης του ευρώ έγινε χωρίς να έχουν λυθεί βασικά ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης», τόνισε στη συνέχεια και αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ σημείωσε: «Φτάσαμε έτσι σε ένα έλλειμμα. Γίναμε μια χώρα που εισάγει με δανεικά με έλλειψη στρατηγικής». «Η κοινωνία με ευθύνη των πολιτικών εμφανίστηκε ως μια κοινωνία σε άγνοια κινδύνου», συμπλήρωσε.

«Eίναι υποχρέωσή μου να χαιρετίσω τα μέλη της ΚΟ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν στους ώμους τους την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων», είπε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε πως «το δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μια κακή και καταστροφική λύση καθώς το περιθώριο είναι δραματικά στενό ακόμα και σήμερα».

H εξομολόγηση για την «βελούδινη έξοδο από το ευρώ»

Το καλοκαίρι του 2011 η τρόικα πρότεινε την βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, εξομολογήθηκε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

«Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να σηκώσει δυσανάλογα το μερίδιο της ευθύνης», είπε και αναρωτήθηκε ποιοι έφεραν το ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη Γερμανία για την αμηχανία που προκλήθηκε. «Έπρεπε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά», τόνισε.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το κόμμα του εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και αναφέρθηκε στα απόντα αλλά και στα «παρόντα» στελέχη του, από Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Γ. Γεννηματά.

«Το ΠΑΣΟΚ μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας»

O κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, λέγοντας ότι σχηματίστηκε τελικά μια κυβέρνηση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατηγόρησε για ακραίες συμπεριφορές ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

«Το ΠΑΣΟΚ μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας. Η κοινωνία ζητούσε με έμφαση την αλήθεια και είπαμε τη δική μας αλήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τόνισε: «Ακούω πολλούς που μας αποκαλούν "δεκανίκι" και συνιστώσα. Ναι το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

«Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε πολιτικά αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά», συμπλήρωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ. «Έχουμε πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της Βουλής», σημείωσε.

«Προτείνουμε τη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστεράς, τη συμπόρευση για να πετύχουμε πολλαπλάσιο εκλογικό αποτέλεσμα. Προτείνουμε την κοινή κάθοδο στις εκλογές» τόνισε με έμφαση.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως υπάρχει πλήρη διαφωνία με την ηγεσία και κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για επικαιροποίηση της συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης.

1. Μια εσωτερική απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι μήνυμα στους εταίρους. Όχι νέα μέτρα.
2. Ένα πραγματικά αξιόπιστο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη.
3. Μέτρα κοινωνικής συνοχής που θα γίνουν εκτός διαπραγμάτευσης για την ανεργία, για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
4. Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
5. Καθαροί και λειτουργικοί κανόνες για το νομοθετικό έργο και τη Βουλή.

Προσωπικός απολογισμός του κ. Βενιζέλου

«Στρατεύτηκα στο ΠΑΣΟΚ το 1989 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια διάλυσης του κόμματος», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας μια προσωπική αναφορά, όπως είπε, και πρόσθεσε: «Το 2012 ανέλαβα βάρη αφανή και δέχθηκα γελοίες και αθέμιτες επιθέσεις».

H απάντηση του Βενιζέλου για τις απουσίες

«Κάποιοι μίλησαν για ηχηρές απουσίες. Όποιοι τιμήθηκαν από την παράταξη και κάνουν τώρα πλάγια βήματα εξόδου, βρίσκονται τώρα στην κρίση της κοινωνίας».

«Το δικό μου προσκλητήριο τους αφορά όλους, όλα τα μέλη ανεξαιρέτως», κατέληξε.