Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει το χώρο της υγείας και του φαρμάκου σε αδιέξοδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Για την κατάσταση αυτή επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως ακολουθεί με την καθοδήγηση της τρόικας μια πολιτική συνεχούς και ανεξέλεγκτου περιορισμού των δαπανών για το φάρμακο, προχωράει σε αδιαφανείς μεθόδους τιμολόγησης, με συνεχή λάθη που δεν διορθώνονται.

Με τον τρόπο που επιβάλλει την αναγραφή της δραστικής ουσίας στρώνει το έδαφος για μονοπωλιακές καταστάσεις, υπονομεύοντας την παραγωγική βάση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, πρόσθεσε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε ασθενής, με ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή και υπογράμμισε ότι «για εμάς η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο επιστημονικά απαραίτητο ποιοτικό φάρμακο είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς».

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να ελεγχθούν άμεσα τα φαινόμενα των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών απαραίτητων φαρμάκων, τεχνητών ελλείψεων από την αγορά και κακών πρακτικών συνταγογράφησης, καθώς και της συνεχούς συσσώρευσης χρεών.

Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία για εγγυήσεις διασφαλισμένης προμήθειας των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων για βαριές παθήσεις. «Σταθερή προτεραιότητα του σχεδιασμού μας αποτελεί η επάρκεια φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, η ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φαρμακευτική βιομηχανία», κατέληξε.