Με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά το «άνοιγμα» του Ευάγγελου Βενιζέλου, χαιρετισμούς απηύθηναν στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου του ελληνικού κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων που έχουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ζούμε τη χειρότερη και μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει η χώρα μας μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο» υπογράμμισε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μανόλης Κεφαλογιάννης και τόνισε ότι «οφείλουμε να κάνουμε την κρίση μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα». Ανέφερε ακόμη ότι «κάναμε πολλά λάθη και ίσως είναι σήμερα η ιστορική χρονική περίοδος για να πούμε ένα μεγάλο συγνώμη στον ελληνικό λαό, και κυρίως ένα μεγάλο συγνώμη στη νέα γενιά της πατρίδας μας». Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «και σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση» και «να ανατρέψει δομές του παρελθόντος», προσθέτοντας ότι σε πολλά από τα σημεία της ομιλίας του κ. Βενιζέλου «συμφωνούμε όλοι και προσυπογράφουμε».

Ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, εξαπέλυσε «επίθεση» στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό σχήμα στο οποίο «ηγείται η πιο ακραία δεξιά της μεταπολίτευσης». «Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του στήνει ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης» ανέφερε και τόνισε ότι «αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να απομονωθούν». Ολοκλήρωσε, μάλιστα, τον χαιρετισμό του σημειώνοντας ότι «σε αυτή την οριακή περίοδο, καθένας και καθεμία αποφασίζει σε ποια μεριά θα σταθεί».

Ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να δουν θαρραλέα τις διάχυτες ευθύνες, για να μπορούν να γίνουν και οι αναγκαίες υπερβάσεις».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι «επιστροφή στο παρελθόν, στα σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης της δεκαετίας του '80 και '90 δεν μπορεί να υπάρχει» και πως «η κατάσταση για το λαό θα χειροτερεύει». Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ το υποστηρίζει αυτό «γιατί πλέον το σύστημα έχει χάσει τα εργαλεία που είχε στο παρελθόν για να ξεπερνά τις κρίσεις του. Έχει χάσει τις δυνατότητες να κάνει έστω και κάποιες παραχωρήσεις».

«Μετά την ώρα του κατακερματισμού των κρατών, έφτασε η ώρα του κατακερματισμού των κομμάτων» παρατήρησε ο γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος του ΛΑΟΣ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το θάρρος και το σθένος να αγωνιστεί ενάντια σε αυτή τη στρατηγική. «Σήμερα το ζητούμενο είναι η εθνική ανάταση. Σήμερα το ζητούμενο είναι ο κοινωνικός κατευνασμός. Πιστεύω ότι όλοι θ' αγωνιστούμε γι' αυτό» συμπλήρωσε.

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε ότι «αναζητούμε πάντα εκείνες τις προϋποθέσεις για να διαμορφωθούν ευρύτερες πλειοψηφίες», υπογραμμίζοντας πως, ωστόσο, «αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες». Τόνισε ακόμη ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι «ένα κόμμα διαλόγου και συνεργασιών» και «όχι υλικό για τις διευρύνσεις ή τις επικοινωνιακές στοχεύσεις άλλων».

Σημειώνεται ότι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν παραβρέθηκε κάποιος εκπρόσωπος, καθώς όπως είχαν ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ, όλοι οι βουλευτές θα ήταν σε υποχρεώσεις στο εξωτερικό.