Το επίσημο συνέδριο διεξάγεται στο γήπεδο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας! Το ανεπίσημο στους διαδρόμους και στα γραφεία των εγκαταστάσεών του! Και όπως έδειξε η πρώτη ημέρα των εργασιών του 9ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στα όσα γίνονται στο παρασκήνιο.
Όπως για παράδειγμα οι μάχες που δόθηκαν μεταξύ των ίδιων των μελών της Επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ για το ποιο θα είναι τελικώς το μέτρο βάσει των οποίων θα εκλεγούν τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση της ηγεσίας που μεταφέρθηκε δια στόματος Χρήστου Πρωτόπαπα ήταν 30%. Στον αντίποδα η άλλη πρόταση που εισηγήθηκε ο επίσης βενιζελικός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήταν για 20% μάξιμουμ! Αργά το βράδυ διέρρευσε πως με άνωθεν παρέμβαση η εκλογή των νέων κεντρικοεπίτροπων θα γίνει με μέτρο το 30%. Πρακτικά;

Οι σύνεδροι μπορούν να βάλουν σταυρό σε συνολικά 36 υποψηφίους. Δηλαδή με το μέτρο του 30% ευνοούνται οι λίστες και οι μηχανισμοί. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιμέρους ομάδες θα δώσουν μάχες για την επικράτηση των εκλεκτών τους. Τα σκονάκια και οι λίστες θα πρωτοστατήσουν. Οι εκτιμήσεις συγκίνουν ότι θα κατεβούν τρεις διαφορετικές λίστες "βενιζελικών" μία λίστα της Αριστερής Πρωτοβουλίας, άλλη μία της ομάδας Καρχιμάκη, μία λίστα από την ομάδα των 7 υφυπουργών και ακόμη μία από το μπλοκ των γεννηματικών.

Πέραν των 120 μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στο όργανο θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακόμη κι εκείνοι που εξελέγησαν τον περασμένο Μάιο και όσοι είναι εκλεγμένοι σε τριτοβάθμια όργανα. Στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών έγινε χθες το βράδυ συνάντηση Βενιζέλου -Σκανδαλίδη "σε καλό κλίμα" όπως διαβεβαίωναν και οι δύο πλευρές για να συζητήσουν περί πολιτικών θέσεων!

Επίσης, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει να τεθούν σε ψηφοφορία το θέμα της μη λήψης πρόσθετων μέτρων, της συμμετοχής ή μη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά και της φυσιογνωμίας του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμφανιστεί το απόγευμα στο Συνέδριο, αλλά τίποτε δεν προμηνύει ότι θα λάβει τον λόγο παρότι χθες οι αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την περίοδο της διακυβέρνησής του ήταν σαφείς και προκάλεσαν συζητήσεις. Από τις τοποθετήσεις που προκάλεσαν αίσθηση ξεχώρισε η επισήμανση του Χρήστου Παπουτσή ότι ποτέ δεν έγινε συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή 35 βουλευτών (στο δεύτερο μνημόνιο) ούτε για το πώς έφυγε από την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως επίσης και το αίτημα του Παντελή Οικονόμου να γίνει νέα εκλογή προέδρου μετά το Συνέδριο και την έγκριση του νέου Καταστατικού.

Κι όλα αυτά σε ένα ΣΕΦ που αμέσως μετά την ομιλία Βενιζέλου σχεδόν άδειασε με αποτέλεσμα οι ομιλητές να απευθύνονται σχεδόν σε άδειες κερκίδες... Όσο για την πρόταση του προέδρου του κόμματος για κοινή κάθοδο όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δεν φάνηκε να άγγιξε τους σύνεδρους οι οποίοι εστίασαν τις παρεμβάσεις τους κυρίως στην αυτοκριτική που πρέπει να γίνει αλλά και στην αγωνία τού να μην ταυτίζεται το κόμμα τους με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά...

Άρτεμις Παραδείσου