Μπορεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πρώτη μέρα του συνεδρίου να έθεσε τις διαχωριστικές γραμμές που τον χωρίζουν με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα  «μιλώντας για κεντροαριστερή συνεργασία εκτός του ΣΥΡΙΖΑ» ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως έκανε ότι δεν ...άκουσε  και άνοιξε την πόρτα για συνεργασία  σε  όποιον το επιθυμεί.
Στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά και «το όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας» και όχι στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου  απευθύνθηκε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας μέσω του χαιρετισμού που απήφθηνε στο συνέδριο εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όσα είπε  προσπάθησε να κινητοποιήσει τα αριστερά αντανακλαστικά των συνέδρων και να τους παραπέμψει σε παλαιότερες εποχές όταν το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κόμμα  επιζητούσε την συνεργασία με την αριστερά.  

«Σε αυτό το περιβάλλον που εκτρέφει και αναπαράγει πολιτικές της αγοράς, του τραπεζικού κεφαλαίου, που ζητά ανθρωποθυσίες και μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε αυτό το βάρβαρο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον οι δυνάμεις της εργασίας και της προόδου στον τόπο μας , βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ηγείται η πιο ακραία δεξιά της μεταπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του στήνει ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης.  
Αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να απομονωθούν. Παντού. Η Νέα Δημοκρατία, που εκφράζεται με «ομάδες αλήθειας», με εμφυλιοπολεμική ρητορική, με καταστολή, που εφαρμόζει πλήρως το δόγμα του σοκ, πρέπει να απομονωθεί.  

Γιατί θύμα αυτής της πολιτικής -που με σχέδιο και με θρησκευτική ευλάβεια η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να επιβάλλει-  είναι πρώτα από όλα οι δημοκρατικοί θεσμοί.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας .  

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα ενώνουν τα δυο κόμματα λέγοντας. «Τα οράματα της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης δεν μπαίνουν σε χρονοντούλαπα. Είναι παρόντα, ενεργά και μας οδηγούν.  

Τώρα είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, τώρα είναι η ώρα σε όσους έχουν εκκρεμότητες με την μεταπολίτευση, να απαντήσουμε συντονισμένα και ενωτικά.  

Όσα πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα θεωρούν το μνημόνιο μονόδρομο και περιμένουν και τις δυνάμεις της Αριστεράς να συνταχθούν μαζί τους, ματαιοπονούν άδικα. Σε αυτή την οριακή περίοδο καθένας και καθεμία αποφασίζει σε ποια μεριά θα σταθεί».

Τα στελέχη της  Κουμουνδούρου διαχώριζαν το κοινό του συνεδρίου που αναζητά ταυτότητα όπως έλεγαν , από τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την  εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας ότι προσωπικά ο Πρόεδρος του Κινήματος επιδιώκει να λειτουργεί δορυφορικά στην ΝΔ κάτι το οποίο έχει αποδείξει όλο το τελευταίο διάστημα. « Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα στελέχη του κινήματος ασπάζονται και το υιοθετούν αυτή την άποψη. Αντίθετα από τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα κινούνται μάλλον διαφορετικά» έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Παναγιώτης Βασιλάκης