current views are: 1

2 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση11:48

Αγωνία στο Μαξίμου για νέα μέτρα, απολύσεις και ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες για την κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται…

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες για την κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται…

Ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες για την κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται…
Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα καθορίσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για το επόμενο διάστημα.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μπορεί να μην είναι στην επίσημη ατζέντα ωστόσο θα απασχολήσει τις δύο ηγεσίες ενώ παράλληλα θα καταγραφεί και η αντίδραση του στρατιωτικού κατεστημένου, με το είδος και την ένταση των προκλήσεων στο Αιγαίο όπως συνηθίζουν να κάνουν οι γείτονες μας σε τέτοιες συναντήσεις, λίγο πριν ή λίγο μετά την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα θα βρίσκονται οι επικεφαλής της Τρόικας που θα ελέγξουν την πορεία του προγράμματος ώστε να εγκρίνουν την επόμενη δόση. Η κυβέρνηση τρέμει μπροστά σε δύο ενδεχόμενα, αυτό των απολύσεων αλλά και να ζητηθούν νέα μέτρα εξαιτίας της αποτυχίας είσπραξης των εσόδων και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, θα περάσουν και οι Τραπεζίτες από τους οποίους θα ζητηθεί να ενισχύσουν τη ρευστότητα και να την διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία, χρηματοδοτώντας υγιείς επιχειρήσεις.

Ωστόσο τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα καθώς η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων είναι το αποτέλεσμα της δραματικής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και όλα αυτά αντανακλώνται στην υστέρηση εσόδων. Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα να παραμένουν «κλειδωμένα» τα γκισέ των τραπεζών καθώς η ανάγκη για εποπτικά κεφάλαια περιορίζει τη δυνατότητα χορηγήσεων.  

Είναι ένας φαύλος κύκλος που θα ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα εάν γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις της τρόικας για επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης φόρων. Ενώ εφιαλτικό για την οικονομία θα είναι και το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων από το δημόσιο τομέα. Το πρόγραμμα αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης θυμίζει «τρύπιο κουβά», τον γεμίζει με κόπο από το πηγάδι αλλά μέχρι να τον πάει στον «κήπο» της οικονομίας για να ανθίσει η ανάπτυξη έχει αδειάσει στη διαδρομή από την «τρύπα» της ύφεσης. 

Το ρευστό ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο είναι ακόμα ένας άγνωστός Χ στην πορεία της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τα γεγονότα στη Βουλγαρία με την πτώση του Μπορίσοφ.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κάμψη της ΝΔ αλλά η απουσία δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ ανακουφίζει τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού για αυτό το λόγο και συνεχίζεται η στρατηγική πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ανησυχία, όμως, υπάρχει και στο Βερολίνο για το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να επιβιώσει τους επόμενους μήνες υπό το βάρος της κοινωνικής ανέχειας που θα οδηγεί σε συχνότερα τραγικά περιστατικά ανάλογα με αυτό των φοιτητών στη Λάρισα.   
              
Νίκος Παναγιωτόπουλος        


σχετικα αρθρα