Tο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αφετηρία αλλαγής, επεσήμανε κατά την ομιλία της η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ ένας είναι ο δρόμος, η επιστροφή στην κοινωνία.

Όπως είπε, είναι η αρχή και όχι η ολοκλήρωση της προσπάθειας να αφήσουμε πίσω τον κυβερνητισμό και την εσωστρέφεια και να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό.

Το Συνέδριο, πρόσθεσε, αποτελεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από τα μνημόνια, που μπορεί να αποτελέσει και το σπόρο της ελληνικής κεντροαριστεράς.

Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε σε δέκα ζητήματα. Πρώτον υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το κίνημα των μεγάλων αλλαγών.

Η διαπίστωση αυτή, πρόσθεσε, δεν αναιρεί τις ευθύνες μας για το ότι δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό, να αντιμετωπίσουμε το πελατειακό κράτος, τις συντεχνίες, δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε στελέχη μας από τη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα.

«Έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας έχουμε κάνει αυτοκριτική. Άλλο αυτό και άλλο το αυτομαστίγωμα. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, τόνισε.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που δημιούργησαν το πρόβλημα, αλλά οι πολιτικές και οι συμπεριφορές. «Δεν ηττήθηκαν οι αρχές και η ιδεολογία μας το πρόβλημα το είχαν τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την εξουσία», είπε και συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε όχι με τις μεγάλες αλλαγές αλλά με τη διαχείριση της κρίσης.

Σήμερα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητα μας και να απομονώσουμε αυτές τις απόψεις. Δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο. Ήταν για μας ένας ιστορικός συμβιβασμός, τόνισε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό, σταθερά προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή προοπτική.

Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί στηρίζουμε την Ελλάδα», διευκρινίζοντας πως το Κίνημα συνεργάζεται και δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ.

Η στήριξη στην κυβέρνηση, ανέφερε, εκτός από την εφαρμογή του προγράμματος, έχει δυο σκέλη. Το πρώτο η ανακούφιση των πιο αδύναμων με άμεσα μέτρα. Το δεύτερο, η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου βάσει του οποίου θα επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ γιατί «από ένα παιγνίδι της ιστορίας ακυρώσαμε το κοινωνικό συμβόλαιο που είχαμε μαζί συνδιαμορφώσει».  Απαραίτητη προϋπόθεση, συμπλήρωσε, πριν από οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι η επαναφορά της ηθικής στην πολιτική.

Όπως ανέφερε, στις 3 του Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με τρεις βασικές προϋποθέσεις.Η πρώτη είναι η παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος. Η δεύτερη είναι η αυτονόητη οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη και η τρίτη είναι οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα.

Στη συνέχεια έκανε κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι κυβερνά με τη λογική του νόμου και της τάξης και λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Πρέπει το μήνυμα μας να είναι ισχυρό: Δεν κυβερνούν μόνοι τους. Ας το καταλάβουν. Δεν υλοποιούν το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό καθώς επίσης και με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την δήθεν αριστεροσυνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον υπογράμμισε το μέτωπο στο φασισμό, στη βία, στην τρομοκρατία και στη ναζιστική « Διάπλαση των Παίδων» της Χρυσής Αυγής.

 Καταλήγοντας η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «είμαστε εμείς που εκφράσαμε την αγωνία των ελλήνων πολιτών για αλλαγή. Είμαστε εμείς που κρατήσαμε τη χώρα όρθια, μέσα στο ευρώ, με ευρωπαϊκή προοπτική.

Για να πετύχουμε, πρόσθεσε, χρειαζόμαστε μόνο τρία πράγματα. Το πρώτο είναι οργάνωση, που ήταν πάντα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πρέπει να την στήσουμε ξανά. Το δεύτερο είναι ενότητα και το τρίτο είναι αγώνας.