Την νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εκλέγει σήμερα το ΠΑΣΟΚ όμως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος μετά την χθεσινοβραδινή ανατροπή που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε απόρριψη του νέου καταστατικού του κόμματος.

Το χθεσινό επεισοδιακό κλείσιμο των εργασιών του 9ου συνεδρίου κατέδειξε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν διέθετε τον απόλυτο έλεγχό του αφού η απόφασή του για το μέτρο της σταυροδοσίας που επρόκειτο να ισχύσει στην σημερινή ψηφοφορία (30%) όχι μόνο πολεμήθηκε από δύο ομάδες "βενιζελικών" αλλά συγχρόνως απορρίφθηκε με πανηγυρικό τρόπο.

Έπειτα από ένα μισάωρο απόλυτου χάους στο γήπεδο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας με τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Νίκο Ανδρουλάκη να αντιπροτείνουν με ένταση και υψηλούς τόνους μέτρο 20% και 15% αντιστοίχως καταχειροκροτούμενοι απο τους σύνεδρους και με το Προεδρείο  να διαπιστώνει ότι...χάνει το Συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιάννης Σουλαδάκης αναγκάστηκε να ζητήσει συμβιβασμό στο 20% για να σωθεί κακήν κακώς η κατάσταση!

Προηγουμένως είχε χαθεί μία ακόμη ψηφοφορία όταν το Συνέδριο υπερψήφισε την πρόταση-ένσταση Ανδρουλάκη ώστε να μην είναι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή όσοι είναι πρόεδροι ή διοικητές σε κρατικούς οργανισμούς. Πρακτικά εκτός Κεντρικής Επιτροπής μένουν το δεξί χέρι του κ. Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης, ο Βασίλης Έξαρχος, ο Αγγελος Τόλκας και άλλα στελέχη που κατέχουν κρατικές θέσεις.

Η ανατροπή προκάλεσε αναστάτωση σε όλες τις ομάδες, από τους βενιζελικούς ως τις ομάδες Καρχιμάκη και Παναγιωτακόπουλου που διαπίστωσαν ότι γκρεμίζεται όλος ο σχεδιασμός τους σε σχέση με τις λίστες.

Το μέτρο του 20% σπάει σε μεγάλο βαθμό τις λίστες και τους μηχανισμούς κάτι που ενδέχεται να αποτυπωθεί το βράδυ όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής!

Η χθεσινή τελικώς ήταν μία δύσκολη μέρα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο όχι μόνο γιατί έχασε τις εντυπώσεις στις ψηφοφορίες (η Ιπποκράτους διέρρεε την ικανοποίησή του γιατί πέρασαν ομόφωνα τα πολιτικά κείμενα για την φυσιογνωμία και κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ) αλλά και γιατί λίγη ώρα προτού ανέβει στο βήμα για την δευτερολογία του η άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στον συνεδριακό χώρο προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού φέρνοντας σε απόλυτη αμηχανία την σημερινή ηγεσία.

Άρτεμις Παραδείσου
TAGS