Με το... τσεκούρι ανά χείρας έφτασαν στη χώρα μας οι τροϊκανοί οι οποίοι αναμένεται να πιάσουν δουλειά από σήμερα το πρωί. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η συνάντηση των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με το υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η οποία διήρκησε μόλις δύο ώρες και στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν τόσο το φλέγον ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων όσο και το φορολογικό.

Mε το «βλέμμα» στραμμένο στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ο υποτγρός Οικονομικών και το κλιμάκιο της τρόικας. 

Οι σημερινές επαφές διήρκεσαν λίγο περισσότερο από 2 ώρες, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα, με χρονικό ορόσημο προς το παρόν, να ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή 10 Μαρτίου. 

Σημειώνεται ότι η πλευρά του ΔΝΤ εκπροσωπήθηκε σήμερα από τον Mark Flanagan, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ο Paul Tomsen αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την Τρίτη.

Τι... κρύβει η συνάντηση

Bάσει της μέχρι σήμερα εικόνας τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα σε γενικές γραμμές για την ελληνική πλευρά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για την θετική αξιολόγηση της οικονομίας, από ότι φαίνεται έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό μάλιστα καθόρισε και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης των τροϊκανών οι οποίοι θα φύγουν σε δύο εβδομάδες.

Τα σημεία τριβής όμως υπάρχουν και δεν είναι άλλα από τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τη φοροδιαφυγή. Μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών να αρνούνται κατηγορηματικά νέες απολύσεις, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με άγριες διαθέσεις. Τόσο η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν όσο και οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου William Murray αποκαλύπτουν τις προθέσεις των ευρωπαίων για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο. Ο κ. Murray σημείωσε στην περίπτωση που τα οργανογράμματα, όπως είπε, δείχνουν πλεονάζον προσωπικό σε κάποιες υπηρεσίες, θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης υποστηρίζει ότι με τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός θα μειωθεί κατά 180.000 υπαλλήλους στην ίδια περίοδο, οπότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων.

Βέτο όμως και στο ζήτημα του ΦΠΑ αναμένεται να ασκήσει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας την ερχόμενη Πέμπτη με κεντρικό θέμα συζήτησης το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι τα έσοδα, τα οποία δεν πιάνουν με τίποτα τους στόχους. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως μια μείωση των δύο αυτών φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα μέσω αύξησης της ζήτησης.

Όπως και να έχει τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μετά το σημερινό ραντεβού των επικεφαλής με τον κ. Στουρνάρα απ΄όπου αναμένεται να πάρουμε μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει.

Αγγελική Κιλιντζόγλου