Μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπτουλιάχ Γκιούλ. Σκοπός της συνάντησης είναι η υπογραφή 11 διμερών συμφωνιών, οι οποίες μπορεί να μην εντάσσονται στην υψηλή διπλωματική ατζέντα ωστόσο κρίνονται αρλετά σημαντικές για τις σχέσεις των δύο χωρών. Χαρακτηριστικά μία από τις συμφωνίες αφορούν στο μεταναστευτικό. 

Τον Αντώνη Σαμαρά θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του και 100 έλληνες επιχειρηματίες καθώς θα παραβρεθούν στο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη και ολοκληρώνεται την Τρίτη.

Παρουσία του πρωθυπουργού και του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί εξάλλου αύριο επιχειρηματικό φόρουμ, με το μήνυμα «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».

«Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με 75 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, που διψάει για υποδομές και υπηρεσίες, τομείς στους οποίους οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν αναμφισβήτητο προβάδισμα, ανέφερε σε δήλωσή του εν όψει του αυριανού φόρουμ ο επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας. «Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: νέα έργα, νέες δουλειές», σημείωσε ο κ. Λαβίδας.

Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι η Μόσχα καθώς ψηλά στην κυβερνητική αντζέντα βρίσεται το «ξεπάγωμα»  των ελληνορωσικών σχέσεων.

Επαναπροσδιορισμό των διμερών σχέσεων επιθυμεί η Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε τη σημασία αυτής της συνάντησης του με τον Αντώνη Σαμαρά. Εξάλλου βασικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η οριοθέτηση και ο επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων σε μια νέα πιο στέρεη βάση.
 
Ειδικότερα ο τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, διευκρίνισε ότι «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής. Θα ήθελα να σας δώσω κάποια χαρακτηριστικά οικονομικά στοιχεία: Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δις είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δις είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ».
 
Ο κ. Ερντογάν  σε μια προσπάθεια να εκφράσει τις τουρικές βλέψεις για τις διμερείς σχέσεις δήλωσε στην συνέντευξή του στη ΝΕΤ,  ότι «Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την ‘στρατηγική’ , θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα ‘σου ‘πα, μου ‘πες’ ».
 
Τέλος, αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει : «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά».