Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα, με το «βλέμμα» στραμμένο στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και την κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη τη Δευτέρα.

Οι σημερινές επαφές διήρκεσαν λίγο περισσότερο από 2 ώρες, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα, με χρονικό ορόσημο προς το παρόν, να ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή 10 Μαρτίου. 

Σημειώνεται ότι η πλευρά του ΔΝΤ εκπροσωπήθηκε σήμερα από τον Mark Flanagan, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ο Paul Tomsen αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την Τρίτη.

Εκτός των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων στο οποίο επιμένει η τρόικα, στην ατζέντα βρέθηκε η υλοποίηση του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει τρύπα στα έσοδα και ελλοχεύει ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σκληρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που υποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων. Η τρόικα έθεσε ακόμη και το σοβαρό ζήτημα της ανεργίας παραδεχόμενη ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί άμεσα σχετική λύση.

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων.

Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. Όμως, τότε, θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2- 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται.

Απολογιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ζητήματα σχετικά με την επίτευξη των στόχων ορόσημων του προγράμματος, δηλαδή των προαπαιτούμενων δράσεων που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου εξετάστηκαν στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ματθίας Μόρς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και του Μάρκ Φλάναγκαν που εκπροσώπησε το ΔΝΤ, καθώς ο Πόλ Τόμσεν θα έλθει στην Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα.

Στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες έγινε ένας πρώτος απολογισμός της πορείας του προγράμματος.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση εστιάσθηκε στην πορεία των εσόδων, στο ρυθμό εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ εξετάσθηκαν και θέματα που αφορούν στη φορολογική διοίκηση.

Το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο αναμένεται να απασχολήσει νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αύριο η τρόικα συναντάνται με του υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Οι κ.κ. Μόρς, Μαζούχ και Τόμσεν αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου.

Σήμερα το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί αύριο στη συνεδρίαση το Eurogroup και την Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Δευτέρα η τρόικα

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει τη Δευτέρα, στις 10:00, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σήμερα ξεκίνησε ο νέος κύκλος συναντήσεων των δανειστών μας με την κυβέρνηση με τις συζητήσεις περί μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Οι Μαρκ Φλάναγκαν (εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησαν εφ' όλης της ύλης.

Πάντως σε συνέντευξή του στο μεταξύ στην εφημερίδα «Realnews» ουπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΑντώνης Μανιτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Διαμήνυσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι, που δεν θα δεχθούν τη μετάταξή τους, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.Σχετικό θέμα:  Η ώρα της αλήθειας για Στουρνάρα και κυβέρνηση