Σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ- ΝΟΒΟΣΤΙ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε στα ελληνικά σχέδια για την προώθηση των εξαγωγών στη Ρωσία, την ελαφρά βιομηχανία και τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου «Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κατηγορίες σχεδίων. Υπάρχει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων σε επίπεδο του οργανισμού 'Invest in Greece'. Εκ μέρους ρωσικών εταιρειών υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός συνεχίζεται. Πέραν αυτού, υπάρχει ενδιαφέρον και για ιδιωτικοποίηση άλλων επιχειρήσεων, όπως τα ΕΛΠΕ και οι ηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Αναμένουμε, ότι εφόσον προωθούνται αυτά τα προγράμματα, το αντίστοιχο ενδιαφέρον θα μεγαλώνει και θα συγκεκριμενοποιείται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο Invest in Greece διευκρίνισε ότι «Υπάρχουν και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια και στο πλαίσιο των συναντήσεών μας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, καθώς και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρουσιάσαμε 10 σχέδια επιλεγμένα από διάφορους τομείς. Πρόκειται για τον τουρισμό, την υγεία, την φαρμακευτική βιομηχανία, η ανακύκλωση απορριμμάτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διάρκεια της παρουσίασης των σχεδίων παρουσιάσαμε το νομικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και διασαφηνίσαμε τον ρόλο του οργανισμού 'Invest in Greece', το οποίο ουσιαστικά είναι υποστηρικτής και συνήγορος των επενδυτών στην Ελλάδα».

«Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος για την ανταπόκριση στην πρόταση συνεργασίας στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δικά τους ερευνητικά κέντρα και πρωτοποριακή παραγωγή, οπότε γεννήθηκε μια ιδέα να οργανωθεί συμπαραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, από κοινού με ρωσικές εταιρείες. Η συνεργασία αυτή επιδιώκει δύο στόχους: η μεν Ρωσία να έχει επάρκεια φαρμάκων ρωσικής παρασκευής, η δε παραγωγή στην Ελλάδα θα συμβάλει στην προώθηση των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά».

Όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Ρωσία ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το κυριότερο μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής είναι, ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, βοηθά τους επενδυτές και λύνει τα προβλήματά τους.

«Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η εφαρμογή της επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης και η εξάλειψη γραφειοκρατικών κωλυμάτων, μέσω δημιουργίας one stop shop. Με άλλα λόγια, απ’ εδώ και πέρα η δανειοδότηση βρίσκεται στην αρμοδιότητα μιας ενιαίας αρχής, ενώ το χρονικό διάστημα της χορήγησης των αδειών περιορίζεται σε 60 μέρες το πολύ. Όσον αφορά στις επενδύσεις ύψους 50 εκ. ευρώ και άνω, η κυβέρνηση είναι έτοιμη κυριολεκτικά να οδηγεί τον επενδυτή από το χέρι μέχρι την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση προβλέπεται θέση υφυπουργού Ανάπτυξης, που είναι αρμόδιος για τις επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θέσαμε τέλος στο γραφειοκρατικό εφιάλτη του παρελθόντος» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία στον τομέα τροφίμων και ποτών, επειδή θεωρούμε ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην αύξηση εξαγωγών. Όσον αφορά στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, οι καλύτεροι διαφημιστές είναι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, απολαμβάνουν ελληνικά φαγητά και μετά την επιστροφή τα αναζητούν εδώ. Ο φίλος μου Γκεόργκι Πετρόφ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας, κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα οπωσδήποτε φέρνει απ’ εκεί πεντάλιτρο δοχείο ελαιολάδου. Πολύ καλός διαφημιστής!

Ο στόχος της επίσκεψης δε συνίστατο στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών, αλλά στο να παρουσιαστούν τα πλαίσια και οι όροι δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά και στο να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη προς επιχειρηματίες εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες μόνοι τους θα βρουν το συμφέρον τους, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να τους υποστηρίζει. Σε κυβερνητικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε μια πολύ καλή κατανόηση και διάθεση για συνεργασία. Πέραν αυτού, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών υπάρχουν πολύ καλές προσωπικές σχέσεις».

Η εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών πάντως βέβαια θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία τους διαγωνισμούς για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ για τους οποίους οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει σφοδρό ενδιαφέρον. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι ο διαγωνισμός η έκβαση του οποίου θα είναι εμφανής προς το τέλος Μαρτίου θα κατακυρωθεί σε όποιες εταιρίες ή κοινοπραξίες υποβάλλουν τις πιο συμφέρουσες προσφορές που περιλαμβάνει το τίμημα αλλά και την τιμή προσφοράς του φυσικού αερίου στην χώρα μας η οποία τώρα πληρώνει πολύ ακριβά τον εφοδιασμό της λόγω της παλαιότερης συμφωνίας. Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι δεν υπάρχει θέμα με τις ενστάσεις από αμερικανικής πλευράς να μην δοθούν οι διαγωνισμοί σε ρωσικές εταιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό τον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθεί η Διακυβερνητική Συνεργασία των δύο χωρών που μένει αδρανής για περισσότερο από δύο χρόνια όπως και το ελληνορωσικό επιχειρηματικό συμβούλιο για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς έχουν διαπιστωθεί τομείς πέραν του ενεργειακού και του τουριστικού όπου υπάρχει κοινό πεδίο συμφερόντων. Ενδεικτική του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα είναι η επίσκεψη στην χώρα μας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στον μήνα. Αποκορύφωμα θα είναι το ταξίδι του κ. Αντώνη Σαμαρά στην Μόσχα που σχεδιάζεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο εφόσον οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ έχουν δρομολογηθεί.

Η καλή πρόθεση των Ρώσων να αναθερμάνουν τις  σχέσεις φάνηκε από την υποδοχή  που είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου στο πρόσφατο ταξίδι προετοιμασίας που έκανε  στην ρωσική πρωτεύουσα και όπου έγινε δεκτός από τον υπεύθυνο του Κρεμλίνου, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και από τον υφυπουργό Εξωτερικών. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε καλό επίπεδο επί πρωθυπουργίας Καραμανλή οπότε είχε δρομολογηθεί και η ενεργειακή συνεργασία αλλά πάγωσαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου που είχε άλλον προσανατολισμό.