Με τον Νίκο Ανδρουλάκη στέλεχος της νεώτερης γενιάς να αναδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η ομάδα Ανδρουλάκη κατέβηκε με σκληρή γραμμή και με δική της λίστα και ουσιαστικά σάρωσε αφού εξέλεξε στην πρώτη δεκάδα πολλά δικά της στελέχη.

Η Ιπποκράτους δεν έδειξε να ανησυχεί για την επικράτηση της ομάδας του Νίκου Ανδρουλάκη, αντιθέτως στελέχη της σχολίαζαν ότι ανήκει στους "βενιζελικούς" αφου τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη που κατέβηκαν μαζί του συντάσσονται με τις επίσημες θέσεις του κόμματος και της ηγεσίας. Ως εκ τούτου η Ιπποκράτους προσμέτρησε στις δυνάμεις της και το μπλοκ Ανδρουλάκη τονίζοντας ότι διαπιστώνεται κυρίαρχία του ευρύτερου πλειοψηφικού ρεύματος σε ποσοστό που φθάνει το 75%.

Απο τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την νέα Κεντρική Επιτροπή φαίνεται ότι το ποσοστό της ανανέωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό τόσο σε νεοεκλεγμένα πρόσωπα όσο και σε νεαρές ηλικίες, Επίσης οι γυναίκες πήγαν αρκετά καλά κι έτσι από τις 39 που "χωράει" το νέο όργανο οι 30 εκλέγονται χωρίς το μέτρο της ποσόστωσης. 

Στην χθεσινή ψηφοφορία κυριάρχησαν οι λίστες των επιμέρους ομάδων. Η προεδρική ομάδα Βενιζέλου κατέβασε τρεις διαφορετικές λίστες με στόχο να εκλέξει 70 στελέχη στην ΚΕ αφού το μέτρο που τελικώς εφαρμόστηκε (20%) επέτρεπε την σταυροδοσία σε 26 υποψήφιους.

Επίσης η ομάδα Καρχιμάκη κατέβασε σκληρή λίστα συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτήν αρκετούς πρώην υπουργούς, τους Δημήτρη Ρέππα που πλασαρίστηκε στην πρώτη δεκάδα, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Γιώργο Πεταλωτή και Γρηγόρη Νιώτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εν λόγω ομάδα στους συσχετισμούς πήρε περίπου το 10%. Λίγο καλύτερα πήγε η ομάδα Παναγιωτακόπουλου που φαίνεται πως αποσπά περίπου το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. 

Από τους βενιζελικούς σε καλή σειρά κατάταξης πλασαρίστηκαν οι Γρ. Φελώνης , Μιχάλης Τζελέπης, Τόνια Αντωνίου, 
Στέλιος Σπαθής όπως επίσης και ο απερχόμενος γραμματέας της νεολαίας Κώστας Πανταζής το όνομα του οποίου υπήρχε και στην λίστα του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Επίσης ψηλά στην σταυροδοσία κινήθηκε και ο συντονιστής της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης (30 χρονών).

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης που εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς το βράδυ του Σαββάτου έφερε τα πάνω κάτω στο Συνέδριο κερδίζοντας την αλλαγή στο μέτρο της σταυροδοσίας από το 30% στο 20% συνεπικουρούμενος από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και επιβάλλοντας το ασυμβίβαστο στις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και για όσους κατέχουν κρατικά αξιώματα.

Μ' αυτόν τον τρόπο έμεινε εκτός οργάνου και το δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου στα οργανωτικά, Στέλιος Αγγελούδης αφού είναι πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.  

Καταγγελία ευρωβουλευτών για αποκλεισμό
 
Τον «θεσμικά απαράδεκτο» όπως τον χαρακτηρίζουν αποκλεισμό τους από την Κεντρική Επιτροπή καταγγέλλουν τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ σε γραπτή ανακοίνωση τους. Σε αυτή διατυπώνουν  αιχμές κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου επειδή ενώ τόνισε την ανάγκη ενός νέου μη αρχηγικού ΠαΣοΚ απέκλεισε από τα αριστήνδην μέλη της ΚΕ τους ευρωβουλευτές, συμπεριέλαβε όμως τους βουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο αλλά όχι τον Ιούνιο.   

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπήσυμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημένως τόνισε κατά τη διαρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σπύρος Δανέλλης
Δημήτρης Δρούτσας
Μαριλένα Κοππά
Άννυ Ποδηματά».  

Άρτεμις Παραδείσου