current views are: 1

4 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση05:25

Το «μαγκάλι» των φόρων σκοτώνει την οικονομία

Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε διελκυστίνδα μεταξύ ενός επικίνδυνου λαϊκισμού και ενός παράλογου οικονομικού προγράμματος.

Δημοσίευση 05:25’
αρθρο-newpost

Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε διελκυστίνδα μεταξύ ενός επικίνδυνου λαϊκισμού και ενός παράλογου οικονομικού προγράμματος.

Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε διελκυστίνδα μεταξύ ενός επικίνδυνου λαϊκισμού και ενός παράλογου οικονομικού προγράμματος.
Από τη μια υπάρχει αντίδραση και ένα μόνιμο όχι σε όλες τις αλλαγές και από την άλλη ένα μόνιμο ναι σε όλα τα νεοφιλελεύθερα πειράματα.     

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες μιλάνε για τον παραλογισμό που εξελίσσεται σε φορομανία του οικονομικού επιτελείου που στερείται κάθε λογικής και δημιουργεί ένα απωθητικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.  

Η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και να εξαφανίσει ότι απέμεινε. Και μπορεί οι χαρτογιακάδες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών να εκτελούν εντολές, το ζήτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός;

Θα ζήσουμε το ίδιο έργο; Πόσες φορές πρέπει να το δούμε για να το καταλάβουμε;

Η κυβέρνηση θα θέσει «σοβαρά θέματα», η τρόικα όλα τα παράλογα, ο Βενιζέλος θα έχει ενστάσεις, ο Κουβέλης  θα «αντιδράσει σφόδρα» και στο τέλος θα γλιτώσουμε από τα χειρότερα, όχι από όλα, όμως. Θα συμφωνήσουν σε νέες διορθώσεις και χρονοδιαγράμματα γιατί «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς»,  για να πάρουμε την δόση…

Τα ψέματα τελειώσανε. Η φάρσα με τις «διαπραγματεύσεις» πρέπει να τελειώνει και ο πρωθυπουργός να πει τα πράγματα με το όνομα τους.

Οι παρενέργειες της υπερβολικής φορολόγησης, ήδη, φαίνονται στη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και στη λειτουργία της οικονομίας.

Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να φορολογείται το εισόδημα πάνω από 60%, με τους πρόσθετους φόρους, τις έκτακτες εισφορές και τα τεκμήρια, οι πολίτες θα ψάχνουν διέξοδο φοροδιαφυγής.

Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα, τα λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις οι Υπουργοί, τα φωνάζουν οι επιχειρηματίες, οι έμποροι μέχρι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Θα τολμήσει ο πρωθυπουργός να τα πει στους τροικανούς  «ως εδώ», ώστε να δρομολογηθεί κλίμα πραγματικού εξορθολογισμού της φορολογίας;

Ο λαϊκισμός τρέφεται από τον παραλογισμό μιας μονεταριστικής και προτεσταντικής πολιτικής που εκπορεύεται από το Βερολίνο και τα οικονομικά γεράκια του ΔΝΤ.

Θα θυμηθεί ο Αντώνης Σαμαράς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τη φορολογία που ήταν σύγχρονες και αντιμετώπιζαν τα προβλήματα στην ανάπτυξη;

Την καθιέρωση συντελεστή φορολόγησης 15%(flat tax) επί των κερδών των επιχειρήσεων, δραστική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ και εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων.

Μέχρι σήμερα τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, ούτε καν τολμήθηκε να ειπωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δίκιο όταν έλεγε ότι με υψηλούς συντελεστές φόρου, όχι μόνο δεν θα αυξάνονταν τα δημόσια έσοδα αλλά θα βάθαινε η ύφεση και τελικώς θα έπεφτε έξω το πρόγραμμα . Αυτό συμβαίνει σήμερα, η δικαίωση του, τον κατατρέχει σαν κατάρα.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο σήμερα με την οικονομία και τους ανθρώπους να πνίγονται από το «μαγκάλι» φόρων που έχουν ανάψει οι δανειστές στη χώρα μας.     

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρόικα υπό διαφορετικές συνθήκες  κι έχει όλα τα περιθώρια να αντισταθεί και να μη χάσει την ευκαιρία.

Οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί το λανθασμένο πολλαπλασιαστή λιτότητας, όσο και αν φωνάζουν οι Γερμανοί.

Οι ιταλικές εκλογές έστειλαν μήνυμα και τρόμαξαν την Καγκελαρία που βλέπει τον εφιάλτη γενικευμένης αντίδρασης του νότου στα γερμανικά σχέδια, παραμονές των εκλογών τους.

Ο Σεπτέμβριος των γερμανικών εκλογών πλησιάζει και ήδη έχουν πυκνώσει οι φωνές για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά χωρίς άλλα μέτρα, μνημόνια και συμφωνίες για σκληρότερη λιτότητα.

Πρέπει να τελειώνουμε με το γνωστό εκβιασμό με την είσπραξη εσόδων που πάνε χάλια, απολύσεις στο Δημόσιο που δεν γίνονται και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τώρα πιέζουν για «κυνήγι φοροφυγάδων ή νέα μέτρα», γιατί δεν το έκαναν από την αρχή;

Γιατί δεν πίεσαν από την αρχή για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό για περικοπές μισθών και συντάξεων;

Θα θέσει ο πρωθυπουργός τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες, δηλαδή στο 13%, τώρα που μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο;

Θα θέσει τη μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης;

Με άδεια ταμεία καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων, με ύφεση πάνω από 4% και με ανεργία 30% η κυβέρνηση δεν θα έχει και άλλες ευκαιρίες.

Αν οι δανειστές  δεν υποχωρήσουν θα έχουν την ευθύνη γιατί με την εμμονή τους θα οδηγήσουν μια χώρα στην κατάρρευση, παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει τόσα πολλά δάνεια.  

Νίκος Παναγιωτόπουλος 


σχετικα αρθρα