Την άποψη ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι το δίλημμα πολιτική ενοποίηση ή διάλυση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ εξέφρασε η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Harvard.
Η κυρία Διαμαντοπούλου μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Το Ευρωπαϊκό αφήγημα: διαμορφώνοντας μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα» τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι το δίλημμα πολιτική ενοποίηση ή διάλυση είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, με την προϋπόθεση ενός σχεδίου δράσης που να απαντά στα άμεσα προβλήματα της κρίσης και ειδικά στη φτώχεια και την ανεργία. 

«Αυτό σημαίνει αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκδοση χρήματος και ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές που έχει κατατεθεί ως πρόταση το 2002» τόνισε.

Η ίδια ανέπτυξε την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού αφηγήματος που απαντά στο ερώτημα του πολίτη «γιατί χρειάζομαι περισσότερη Ευρώπη» και το οποίο όπως είπε βασίζεται σε πέντε άξονες: την ειρήνη, το νέο γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης, τη δημοκρατία, την οικονομική δικαιοσύνη και τον ίσο καταμερισμό της ανάπτυξης.