Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ή την  Πέμπτη με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με αφορμή την αναποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης, ετοιμάζεται να βάλει μια σειρά από ζητήματα.
Εκτός από την κοινωνική πίεση και αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές λένε πλέον ανοικτά ότι απλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει καθώς οι συνεχείς υψηλοί φόροι στα εισοδήματα έχουν οδηγήσει πολίτες και επιχειρήσεις να μην πληρώνουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού έχουν τα κρίσιμα θέματα είναι το ακριβό πετρέλαιο, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα κίνητρα επαναπατρισμού και ο  ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πανικός από την αδυναμία των νοικοκυριών να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του οποίου φτάνει το 1,30 ευρώ ενώ και ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θεωρείται πλέον πολύ υψηλός.

Ήδη υπάρχει ειδική επεξεργασία με πίνακες και τεκμηρίωση που θα παρουσιαστούν στους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.      

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου κατά 10 ή 20 λεπτά, δηλαδή η τιμή του να προσεγγίσει ακόμα και το 1,10 ευρώ.

Ενώ για τον  ΦΠΑ στην εστίαση το 23% θεωρείται υψηλός και εκτιμάται ότι η μείωση του θα βοηθήσει την κατανάλωση. Το τελευταίο έτος ο τζίρος μειώθηκε κατά περίπου 40%, ενώ μόνο στην Αττική έκλεισαν 4.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι ληξιπρόθεσμες όφειλες, το υφιστάμενο καθεστώς  για οφειλές στο δημόσιο με 12 ή 24 δόσεις. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία για  μια νέα ρύθμιση με σημαντικά περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με την επανεξέταση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο. Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» τονίζει πως η φετινή εμπειρία από την εξίσωση του φόρου των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να αξιολογηθεί τον Απρίλιο ως προς την οικονομική της αποτελεσματικότητα