Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη τονίζοντας ότι δεν υπάρχει υποδιεύθυνση ανηλίκων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης.
«Αντί να λειτουργεί μια πλήρως οργανωμένη και στελεχωμένη υποδιεύθυνση ανηλίκων όπως θα όφειλε να συμβαίνει προκειμένου να διαχειριστεί επαρκώς πολύ λεπτά και ευαίσθητα θέματα ανήλικων θυμάτων (αλλά και ανήλικων παραβατών), λειτουργεί μόνο ένα τμήμα προστασίας ανηλίκων, ως μέρος της Υποδιεύθυνσης κατά  των Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας» ανέφερε η κυρία Ράπτη.

Αναλυτικά:

Έχοντας πριν μερικούς μήνες αναλάβει καθήκοντα ως μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, αναζήτησα τις υποστηρικτικές δομές που λειτουργούν στη χώρα μας για αυτό το μεγάλο θέμα. 

Στο πλαίσιο αυτό διαπίστωσα πως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αντί να λειτουργεί μια πλήρως οργανωμένη και στελεχωμένη υποδιεύθυνση ανηλίκων όπως θα όφειλε να συμβαίνει προκειμένου να διαχειριστεί επαρκώς πολύ λεπτά και ευαίσθητα θέματα ανήλικων θυμάτων (αλλά και ανήλικων παραβατών), λειτουργεί μόνο ένα τμήμα προστασίας ανηλίκων, ως μέρος της Υποδιεύθυνσης κατά  των Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας.  

Ανατρέχοντας στη νομοθεσία ωστόσο διαπίστωσα πως από το Μάιο του 2011, έχει εκδοθεί το ΠΔ 42, το οποίο ρητώς προβλέπει στο άρθρο 2 τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 1 του ίδιου ΠΔ θα διαρθρώνεται σε δύο τμήματα, το Τμήμα Εποπτείας Ανηλίκων και το Τμήμα Ειδικής Μεταχείρισης Ανηλίκων. Μια διάρθρωση απόλυτα ορθή αφού όπως γνωρίζετε απαιτούνται ειδικές διαδικασίες για την προσέγγιση και διαχείριση των θεμάτων αυτών, όπως ψυχολογική υποστήριξη, βιντεοσκόπηση καταθέσεων παιδιών κλπ που διασφαλίζουν την προστασία του ανήλικου θύματος.

Παρά ωστόσο τη ρητή πρόβλεψη του ΠΔ 42, δύο σχεδόν χρόνια μετά η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Σε αντίθεση βεβαίως με την αντίστοιχη Υποδιεύθυνση Ανηλίκων στην Αθήνα η οποία δημιουργήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Θεωρώντας πως δεν είναι απλά θέμα άνισης μεταχείρισης αλλά ουσιαστικό έλλειμμα σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία παιδιών,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1.    Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα  Υποδιεύθυνση Ανηλίκων στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και αν ναι ποιος είναι και ποιες ενέργειες κάνει το υπουργείο σας προκειμένου να τον υπερβεί;
2.    Αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος, θα μπορούσατε να δεσμευτείτε πως η εν λόγω υποδιεύθυνση θα συσταθεί και θα λειτουργήσει πλήρως στελεχωμένη,  εξοπλισμένη και με τους αναγκαίους χώρους, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα;