Ικανοποίηση υπάρχει στην ελληνική πλευρά για την μονοήμερη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στην αποστολή, επρόκειτο για ένα ταξίδι με καθαρή στόχευση καθώς θεωρούν ότι μέσα από τις συνεργασίες σε οικονομία και εμπόριο, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έρθουν πιο κοντά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στη λογική των χαμηλών τόνων και των σίγουρων βημάτων, και αποφεύγουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα «πυροτεχνήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή μικρά ευχάριστα γεγονότα που διαρκούν λίγο, χωρίς συνέχεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο χωρών είχε καθοριστεί εδώ και δύο εβδομάδες και είχε ως άξονα τις 25 συμφωνίες που υπεγράφησαν για συνεργασία σε τομείς του Τουρισμού, της Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας, της Υγείας και του Πολιτισμού.

Στο τετ α τετ Σαμαρά - Ερντογάν που κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά αντί της μίας ώρας που είχε προγραμματιστεί, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, ακόμη και τα λεγόμενα «αγκάθια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια γενική συζήτηση, στην οποία ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις πλάγιες ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, το Κυπριακό, τη Χάλκη, τους μουφτήδες κτλ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η ελληνική πλευρά στη συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση καθώς είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τη χώρα μας, την οποία ο τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει.

Σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν για το θέμα της ΑΟΖ, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν τέθηκε κανένα θέμα «συνεκμετάλλευσης» από την τουρκική πλευρά, καθώς όπως σημείωναν έγινε μια χαλαρή τοποθέτηση από τον κ. Ερνοτγάν, στην οποία δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως έσπευσαν να προσδώσουν από τη πρώτη στιγμή ορισμένα μέσα ενημέρωσης.


Πάνος Ρασσιάς