Δηλώσεις για το Κυπριακό και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έκανε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου χθες το βράδυ, στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση για πρόοδο και συνεργασία».
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης «στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν και αυτό συνιστά ψυχολογικό πλεονέκτημα».

Παράλληλα ανέφερε ότι «ήρθε ο καιρός οι Ελληνοκύπριοι να συμπεριφερθούν πιο ηθικά και ρεαλιστικά» προσθέτοντας ότι «εάν η Τουρκία και η Ελλάδα, ως εγγυήτριες χώρες που διασφάλισαν στο παρελθόν την ίδρυση του κυπριακού κράτους, ανοίξουν τον δρόμο για τη λύση, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μία λεκάνη ειρήνης».

«Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένταση με κανέναν, αλλά δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα παραβλέπει τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα που έχουν οι ομογενείς μας στην Κύπρο» συμπλήρωσε. Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «ο κ. Αναστασιάδης έχει το πλεονέκτημα να κάνει ελιγμούς στη βάση της ελληνοκυπριακής κοινής γνώμης» και ότι «ανάλογα με τα βήματα του κ. Αναστασιάδη, θα εκτιμήσει την κατάσταση και η Τουρκία».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχει συνομιλήσει με τον γ.γ. του ΟΗΕ και ότι «η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι πάντα έτοιμες για την έναρξη της διαδικασίας».

«Η Τουρκία δεν μπόρεσε να αναβαθμιστεί ως χώρα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, επειδή έβλεπε την Ελλάδα ως αντίπαλό της», δήλωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ευρύς χώρος συνεργασίας, δίπλα στον οποίο τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών έχουν καταστεί μικρά και η επίλυσή τους δυνατή.