Στην αντεπίθεση βγήκε, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, μετά την παρουσίαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των προτάσεών του για τη φορολογική πολιτική.
Στην ανακοίνωση γίνονται χαρακτηρισμοί τύπου «ανεδαφικές προτάσεις, απροσδιορίστου κόστους», αλλά εκτίμηση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νέα μέτρα, όπως φόροι σε μισθούς, συντάξεις».

Αναλυτικά:

«Ανεδαφικές, απροσδιόριστου κόστους και ημιτελείς είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ως κοινό παρονομαστή την αλήστου μνήμης αντίληψη «λεφτά υπάρχουν», τα οποία τα εντοπίζει στη φοροδιαφυγή και την φοροαπαφυγή, χωρίς όμως να λέει: Πόσα είναι; Πόσα θα πάρει, Πότε και Πως;

Λέει ότι θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις κ.λ.π. Ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει. Μήπως αυτές που είναι για τους αγρότες, για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, ή τις δωρεές; Λέει θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και προβάλλει την λαϊκίστικη αντίληψη θα τα πάρουμε από τους πλούσιους.

Ξεχνά ή αγνοεί ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων. Δηλαδή οι πλούσιοι κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνουν όλους τους φόρους; Λέει ότι θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, οι καταθέσεις τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων.

Πόσο φόρο θα βάλει στις καταθέσεις; Σε τι ύψος θα είναι ο φόρος των ακινήτων; Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα που –σύμφωνα με επίσημες σημερινές παραδοχές τους- δεν είναι το τελικό, αναφέρεται σε σχεδιαζόμενους φόρους που δεν αποκαλύπτονται, σε νεφελώδεις προθέσεις και σε αντιαναπτυξιακούς σχεδιασμούς.

Το χειρότερο είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη πρότασή τους, θα καλυφθεί με άλλα μέτρα (π.χ. νέους φόρους σε μισθούς και συντάξεις;)».


Σχετικά θέματα:

Κεφαλογιάννης: Για... κόμικς τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό