Θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Το Συμβούλιο συνεδρίασε για δεύτερη φορά ύστερα από την πρώτη συνεδρίασή του επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα, το Μάιο του 2010.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σε δήλωσή του, η συνεδρίαση του Συμβουλίου «συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν νέα δεδομένα». Και πρόσθεσε:

«Η χώρα και ο Ελληνικός λαός απαιτούν πολυμερείς συνεργασίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ενώ εμπεδώνουν την σταθερότητα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

»Αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικό μέσα στις συνεχώς -και ταχύτατα- μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, αλλά και στο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

»Η διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων που θα διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας επ' ωφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού, παραμένει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

»Η θέση μου, υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, όπως και της συνεργασίας προς όφελος των λαών, είναι γνωστή και είναι πάγια.

»Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το διεθνές δίκαιο και η υπεράσπισή του, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ».