Οι απολύσεις και η εξέλιξη της κινητικότητας στο Δημόσιο είναι απαίτηση των δανειστών που τη συνδέουν με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Το τελεσίγραφο έχει φτάσει με το γνωστό ταχυδρόμο, τον κ. Στουρνάρα, και θέτει, πλέον, αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Η απαίτηση είναι, να αποχωρήσουν άμεσα 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι, τόσοι είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση οι επίορκοι. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει πως έχει προκύψει αυτό το νούμερο, πάντως από τη στιγμή που έχει δοθεί στην τρόικα θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Euro Working Group πρέπει να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας. 

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται αποστασιοποιημένος και μάλιστα κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι συμφωνεί με τους δανειστές στην αμφισβήτηση του σχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σχετικά με τη δόση φέρεται να έχει πει ότι πλέον η επόμενη δόση εξαρτάται από άλλους δείχνοντας τον κ. Μανιτάκη.

Ουσιαστικά ο Υπουργός Οικονομικών νίπτει τα χείρας του αδειάζοντας τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι απολύσεις θα συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα και αύριο με τον πρωθυπουργό. Η υπόθεση εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο καθώς οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Τα πράγματα, όμως, δεν πάνε καλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χαλαρώσει λίγο το πρόγραμμα, καθώς οι αντιρρήσεις είναι έντονες από την πλευρά της τρόικας. 

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός που θα συναντηθεί με τους Μορς, Μαζούχ και Φλάναγκαν αύριο το απόγευμα, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Άλλωστε ο κ. Σαμαράς είχε προαναγγείλει τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στη τρόικα, από την Κωνσταντινούπολη, κατά την ενημέρωση που έγινε στους έλληνες δημοσιογράφους, με τη φράση «δίνουμε μάχη για όλα». 

Πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, ο οποίος δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να βρει τη λύση στο ζήτημα αυτό.

Για το ζήτημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στο επιχείρημα περί ολοκλήρωσης του προγράμματος συρρίκνωσης των δομών των υπουργείων, ώστε να προκύψουν τα νέα οργανογράμματα και να καταγραφούν οι ανάγκες σε προσωπικό και στη συνέχεια να ακολουθήσει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, καθώς ένα κύμα απολύσεων ενδεχομένως να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στην ήδη ευαίσθητη κοινωνική σταθερότητα.

Το πρόγραμμα του νέου κύκλου των συναντήσεων ξεκινά με το ραντεβού της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα και θα ακολουθήσουν ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συναντηθεί μαζί τους για δεύτερη φορά και ο Αντώνης Μανιτάκης.

Το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες, θα βάλει στη συζήτηση και τις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί για να πάρουν ανάσα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και το πρόγραμμα μεταφοράς κονδυλίων ώστε να ληφθούν μέτρα για την στήριξη των ανέργων.

Πιο συγκεκριμένα το σκληρό μπρα ντε φερ της τρόικας με την κυβέρνηση θα δοθεί για τα εξής θέματα:

* απολύσεις 
* ιδιώτες για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
* αύξηση των εσόδων
* επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες θα φέρει στη συζήτηση τα ζητήματα:
* κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων
* των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
* της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο
* της ανασύστασης του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι συναντήσεις των δανειστών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αναμένεται να ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή 10 Μαρτίου, οπότε η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα για να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος.   

Νίκος Παναγιωτόπουλος