Δεν πτοείται το ΠΑΣΟΚ απο την χθεσινή κοφτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλωστε όπως εξηγούν στελέχη της Ιπποκράτους δεν μίλησε για ανασχηματισμό "ο οποίος προφανώς είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού", αλλά προτάσσει την αναγκαιότητα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Γι' αυτό λοιπόν το επόμενο διάστημα θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σαμαρά προκειμένου από κοινού οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να καθορίσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. "Μα φυσικά δεν περίμέναμε την επόμενη εβδομάδα ο Σαμαράς να κάνει ανασχηματισμό" έλεγαν μετά την ανακοίνωση Κεδίκογλου στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, ο πολιτικός σχεδιασμός δεν αλλάζει. Η πρώτη κίνηση του κ. Βενιζέλου θα είναι να κλείσει τον κύκλο με τα οργανωτικά θέματα, δηλαδή να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα) για να εκλέξει γραμματέα και 13μελές Πολιτικό Συμβούλιο.

Από τους 13 η ομάδα Βενιζέλου σκοπεύει να εκλέξει 9 μέλη στο όργανο.  

Τις επόμενες ημέρες ίσως και ώρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Βενιζέλου-Ανδρουλάκη και όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στο να υποδείξει τον 33χρονο πρωτεύσαντα σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή για την θέση του γραμματέα του οργάνου. Άλλωστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη κι αν δεν είναι η επίσημη πρόταση του προέδρου ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την θέση του γραμματέα.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό στον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να βάλει το βράδυ "τελεία και παύλα" στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι πολλά θα κριθούν από το εάν ο κ. Βενιζέλος θα μπει ή όχι στην κυβέρνηση. Εάν θα το πράξει, σημαίνει ότι στην κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει να μπει και ο Φώτης Κουβέλης. Σ' αυτήν την περίπτωση και οι δύο θα αναλάβουν αντιπροεδρίες. Το μεγάλο φαβορί για κατάληψη κυβερνητικού θώκου από πλευράς ΠΑΣΟΚ είναι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας Γιάννης Μανιάτης ο οποίος φαίνεται ότι θα επιστρέψει στο ΥΠΕΚΑ ως υπουργός.

Άλλωστε η ενασχόλησή του με τους υδρογονάνθρακες αποτελεί το βασικό του ατού. Πιθανοί για υπουργοποίηση είναι και οι Πάρης Κουκουλόπουλος, Έύη Χριστοφιλοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Φώφη Γεννηματά. Τα στελέχη που θα καταλήξουν πάντως στην κυβέρνηση -όταν γίνει ανασχηματισμός-θα επιλεγούν και βάσει των αλλαγών που θα προκαλέσει η αποχώρηση του κ. Μανιάτη από την γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας.  

Άρτεμις Παραδείσου