Την παραμονή τους στην Αθήνα παρατείνουν τελικά τα μέλη της τρόικας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» για τις διαπραγματεύσεις. Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση προσωπικού στο Δημόσιο και την άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων.
Χαρακτηριστική είναι η φράση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που περιγράφοντας το βαθμό προόδου ύστερα και από τις σημερινές επαφές των εκπροσώπων των πιστωτών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε: «Δεν τελειώνουμε την Κυριακή».

Ταυτόχρονα, για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν ο κ. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, η κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με τους υπουργούς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο δημόσιο, διέψευσε όμως τα «σενάρια» που θέλουν να υπάρχει εμπλοκή για το γνωστό θέμα. Για τη δόση του Μαρτίου είπε «νομίζω ότι θα την πάρουμε».

Νωρίτερα, αν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα έγινε «σε πολύ καλό κλίμα», «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το μείζον ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς το κλιμάκιο της τρόικας επιμένει στην άμεση αποχώρηση 7.000 επίορκων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.

Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Τα μέλη της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή.

Συνάντηση Μανιτάκη - Σταϊκούρα για την αναδιοργάνωση των υπουργείων

Εντολή για την υλοποίηση των προτάσεων αναδιοργάνωσης - μεταρρυθμιστικών δράσεων των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας δόθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά την τρίτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. 

Ακολούθησε συνεδρίαση της Ομάδας Υποστήριξης του Συμβουλίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να αποτυπωθούν οι τελικές προτάσεις για τα νέα οργανογράμματα ακόμη πέντε υπουργείων (Άμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών), μετά την αξιολόγηση των δομών τους.

Έτσι δικαιολογείται και
 η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαντώντας σε δημοσιεύματα σύμφωνα με οποία ο κ. Σταϊκούρας μετέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να μεταφέρει νέες απαιτήσεις της τρόικας.

Τα νέα οργανογράμματα θα εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που θα συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών, υπό τον πρωθυπουργό. 

Σχετικά Θέματα:


Η επόμενη δόση συνδέεται με απολύσεις και κινητικότητα