Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι τουλάχιστον επτά επιχειρήσεων, από τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας και των τροφίμων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της πλευράς του Κατάρ. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν επενδύσεις με συμπράξεις ελληνικών και καταριανών επιχειρήσεων και στη δημιουργία επενδυτικού Ταμείου Ελλάδας- Κατάρ.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα "fund" για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επενδυτικές δράσεις και σε αυτή τη φάση συζητούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά τη δομή τη λειτουργία του και τον τρόπο χρηματοδότησης του, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα με το κοινοτικό δίκαιο. Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση οι επιχειρηματίες παρουσίασαν τις επενδυτικές τους προτάσεις κατ' ιδίαν.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Νότης Μηταράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding Ahmad Al-Sayed καθώς και ο γενικός γραμματέας δημοσίων Επενδύσεων Π. Σελέκος, ο πρόεδρος του Ιnvest In Greece κ. Στ. Ησαΐας και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκιόλμας.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο fund υπάρχει μεταξύ Ιταλίας και Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Ντόχα στις 29-30 Ιανουαρίου 2013.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην πρωινή συνάντηση ήταν τα μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα όπου παρουσιάστηκαν projects από το Invest In Greece τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Fund. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά παρουσιάσθηκαν οι διαγωνισμοί και τα επιχειρηματικά σχέδια βάσει του χρονοδιαγράμματος που θα βγουν το επόμενο διάστημα. 

Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι οι Καταριανοί ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν μέσω του ταμείου σχέδια αξίας από 40 εκατ ευρώ και πάνω.