Κινήσεις «φορσέ» δεν υπάρχουν μόνο στο σκάκι, υπάρχουν και στην πολιτική. Ένα τέταρτο μετά τις οκτώ, στο Μαξίμου είχαν τηλεφωνήσει ήδη πάνω από έξι υπουργοί, για να μάθουν αν το ρεπορτάζ του MEGA αληθεύει και αν βρίσκονται ήδη στο ικρίωμα.
Διαβλέποντας τον κίνδυνο του ολοκληρωτικού αποσυντονισμού της κυβέρνησης του, ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Κεδίκογλου και του ζήτησε να βγάλει αμέσως διάψευση, και μάλιστα κατηγορηματική. Είναι αμφίβολο αν αυτό θα εκτονώσει το κλίμα, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. 

Το έναυσμα για να φουντώσουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού το έδωσε ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς ήθελε να υπενθυμίσει όμως ότι εκείνος είναι Πρωθυπουργός και ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται.

Η αναστολή της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ για δύο μέρες δίνει μια ανάσα στους υπουργούς και μια κρυφή ελπίδα, ότι μπορεί και να μην αλλάξει τίποτε. Αυτό όμως δεν παίζει. Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι στρατηγικά, ο Βενιζέλος χρειάζεται τον ανασχηματισμό και την επίσημη είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, έχει παίξει πάνω σε αυτό το χαρτί όλο το σχεδιασμό του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν θα αφήσει να του υπαγορεύσει ο Βενιζέλος το πότε και ακόμα λιγότερο το πώς. Η Ιπποκράτους διαρρέει τις τελευταίες μέρες όχι μόνον τα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν, αλλά και που θα πάνε, δίνει ως δεδομένο π.χ. ότι ο Μανιάτης θα πάει στο ΥΠΕΚΑ, από όπου θα φύγει ο Λιβιεράτος. 

Αυτή δεν είναι η φιλοσοφία του Σαμαρά, δεν θεωρεί, ότι τα υπουργεία αποτελούν τιμάρια των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Δεν θέλει σε ένα υπουργείο από το οποίο αποχωρεί  ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ, να τον διαδεχτεί ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ο Βενιζέλος το παραβλέπει, και στον ανασχηματισμό μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων.

Εκείνος που το έχει ψυλλιαστεί είναι ο Φώτης Κουβέλης και αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θέλει αλλαγές καιότι θέλει τόσο ο Ρουπακιώτης, όσο και ο Μανιτάκης να παραμείνουν στη θέση τους. 

Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Ο Ρουπακιώτης είναι δύσκολα υποφερτός και έχει υποστεί μεγάλα στραπάτσα. Το πραγματικό πρόβλημα του κ. Σαμαρά όμως είναι ο Αντώνης Μανιτάκης. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι ευχαριστημένος, στο επιτελείο του θεωρούν ότι ο Μανιτάκης έχει αποτύχει εκεί που έχει σημασία, δηλαδή με την τρόικα. Στον ανασχηματισμό, ο κ. Κουβέλης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις να αποσύρει και τους δύο ευνοούμενους του.

Εδώ όμως στην πραγματικότητα αρχίζουν τα προβλήματα του, καθώς όχι μόνο ανησυχεί ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να μη βρεθεί πάλι με τα ίδια υπουργεία, αλλά με χειρότερα και δεύτερον, ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τις φιλοδοξίες των στελεχών και των βουλευτών του, που εύλογα θα θέσουν το ερώτημα, γιατί μόνον η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει το εγχείρημα της συγκυβέρνησης, το οποίο χρεώνεται με μη πολιτικά πρόσωπα.  

Θέμης Δαγκλής