«Δεν θα χαθούν επαγγελματικά δικαιώματα με τον τρόπο που έγιναν οι συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Παιδείας, Κων/νος Αρβανιτόπουλος.
Ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη εξορθολογισμού της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης καθώς υπήρχαν πολλά διάσπαρτα τμήματα.

«Το 1993 υπήρχαν 340 τμήματα και μετά από 20 χρόνια έχουμε 550" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως "αρκούσε ένας βουλευτής ή ένας δήμαρχος» για να αναπτυχθεί αυτός ο εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας ο οποίος -όπως είπε- δεν είναι συνδεδεμένος με την παραγωγή.

Δήλωσε ανοιχτός σε αλλαγές εφόσον βασίζονται σε λογικά κριτήρια, για το σχέδιο "Αθηνά" που παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Αναφερόμενος στις βάσεις είπε πως θα ανεβούν τονίζοντας πως τα τμήματα γίνονται πιο ανταγωνιστικά πλέον ενώ τόνισε πως υπάρχει μείωση της ζήτησης για εισαγωγή σε παιδαγωγικά τμήματα ή τμήματα ξένων γλωσσών καθώς το δημόσιο -που ήταν ο βασικός αποδέκτης αυτών των πτυχιούχων- δεν υπάρχει πια.

Ερωτηθείς ο κ. Αρβανιτόπουλος για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είπε πως το υπουργείο Παιδείας μελετά τον επανασχεδιασμό όλης της διαδικασίας τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα σχολεία καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «δεν μπορούμε να έχουμε 156 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, να βρισκόμαστε με υπεράριθμους για πχ στη Λάρισα και με ελλείψεις στη Θράκη».

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Γνωστοποίησε ταυτόχρονα πως αυτή τη βδομάδα θα κατατεθεί το προεδρικό διάταγμα που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. 

Τέλος δήλωσε πως μέριμνα του υπουργείου Παιδείας και του ίδιου προσωπικά είναι να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και η δημόσια εκπαίδευση εν γένει.