Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, κατά την οποία επιβεβαίωσαν την κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου στη δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.

«H κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί υπεύθυνα, όπως και η ελληνική, και να συνάψει συμφωνία με την τρόικα μέχρι τα τέλη του μήνα για να προχωρήσει τις προσπάθειες έγκρισης της δανειακής σύμβασης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι η Λευκωσία θα διαπραγματευθεί με σωφροσύνη, γνωρίζοντας τις επιλογές που έχει μπροστά της, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ περιορισμένες, τόσο από πλευράς θεμάτων όσο και χρόνου. Κατά τον κ. Κασουλίδη η κρίση και αβεβαιότητα έχει διαρκέσει πάρα πολύ, κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις και ταυτόχρονα ανοίγει ορέξεις για κάθε είδους δημοσιεύματα. Μέσα σε τρεις μήνες καταστράφηκε η καλή εικόνα της Κύπρου, υποστήριξε ο υπουργός και «πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε το καλό όνομα της Κύπρου».

Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, θέση που τον ενοχλεί, όπως είπε, όταν διατυπώνεται. «Δεν ευθύνεται η Ελλάδα αν επέλεξαν οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου να επεκταθούν στον ελληνικό χώρο, ούτε ευθύνεται η Ελλάδα αν φόρτωσαν τους εαυτούς τους και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά με σωρεία ελληνικών ομολόγων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που προσέθεσε όμως ότι η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, «δημιουργεί στους εταίρους μια μορφή ηθικής υποχρέωσης όσον αφορά τους εταίρους, όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, «καταλήξαμε σε μία σειρά από συνεννοήσεις και συμφωνίες. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πορευτούν μαζί, σε μία πράγματι δύσκολη συγκυρία και σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.  Θα συνεχίσουμε καταρχάς, να συνεργαζόμαστε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στο να στηριχθεί η κυπριακή οικονομία και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στην Ευρώπη, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες επαρκούς χρηματοδότησής της.  Τα όσα είπε νωρίτερα ο κύριος Κασουλίδης δίνουν απάντηση σε μερικά καίρια ερωτήματα, που αφορούν στα αίτια που έχουν οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε κρίση. Εμείς θα είμαστε δίπλα στην Κύπρο για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτού το προβλήματος».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη, «είναι αλήθεια ότι ένα καινούργιο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί. Νέοι όροι, ακόμα και γεωπολιτικοί, έχουν δημιουργηθεί. Το Κυπριακό παραμένει η βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και δε θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί, έτσι ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατόν προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να δούμε και πάλι την Κύπρο ενωμένη. Να δούμε την Κυπριακή Δημοκρατία έναν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μία γέφυρα φιλίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει».