Στη «μεγάλη παρακαταθήκη» που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στην ευθύνη των σημερινών πολιτικών δυνάμεων να συνεχίσουν το έργο του αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και Τώρα».

«Δεν οφείλουμε μόνο σεβασμό στον Καραμανλή, οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του, να διαφυλάξουμε την κληρονομιά που μας άφησε και να την πάμε πιο πέρα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας τις «μεγάλες υπερβάσεις» που πέτυχε ο ιδρυτής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Καραμανλής δεν προσπάθησε να «το παίξει ψευτοπροοδευτικός ήταν προοδευτικός», ενώ «απεχθανόταν το λαϊκισμό και τα ψευτοκουλτούρικα φτιασιδώματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ήταν δωρικός, σκληρός ηγέτης που έδινε μάχες, ήξερε να κερδίζει και να χάνει, αλλά δεν δίστασε να δακρύσει δημόσια για το θέμα της Μακεδονίας», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως ο ιστορικός ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας «τόλμησε» και επέμεινε σε πολλές «υπερβάσεις».

Όταν η κυβέρνηση έδινε «μάχη να παραμείνουμε στην Ευρώπη, και μας είχαν τελειωμένους, τιμούσαμε τον Καραμανλή, όταν δίνουμε μάχη για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, τιμούμε τον Καραμανλή», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή προοπτική που απέκτησε η Ελλάδα επί ηγεσίας Καραμανλή.

Αφήνοντας συχνά αιχμές προς τους αντιπάλους του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον Καραμανλή «μεγάλο ηγέτη», που «αγκάλιασε», όπως παρατήρησε ακόμη κι εκείνους που υπονόμευαν το έργο του. «Ο Καραμανλής «αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις που σέβονταν τη δημοκρατία αλλά δεν υποτάχθηκε στην ιδεοληψία τους, στηλίτευε τα σφάλματά τους, προσπάθησε να τους διδάξει», παρατήρησε, συμπληρώνοντας με νόημα: «Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον τιμούν σήμερα στα λόγια οι αντίπαλοί του, γιατί στα έργα τους φοβάμαι ότι ακόμη δεν τον καταλαβαίνουν».

Σημείωσε ακόμη ότι ευθύνη των νικητών είναι να ενώνουν τη χώρα και ότι δημοκρατία δεν σημαίνει να αποφεύγεις τις διαφωνίες με τους αντιπάλους σου, αλλά να τις λύνεις με διάλογο».

«Όταν προσπαθούμε να μείνουμε στην Ευρώπη και το καταφέρνουμε, όταν προσπαθούμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης διδασκόμαστε από την κληρονομιά του Καραμανλή. Όταν τολμάμε μεταρρυθμίσεις ως χθες αδιανόητες τιμούμε τις παρακαταθήκες του.

Όταν αποκαθιστούμε το νόμο και καταπολεμάμε την ανομία συνεχίζουμε την κληρονομιά του και υπηρετούμε την δημοκρατία», συνέχισε.

«Ο Καραμανλής δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Ήξερε να πολεμά αλλά και να ενώνει, να επιμένει και να υπομένει. Γι’ αυτό κέρδισε και μαζί του κέρδισε και η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Σχετικό θέμα: 

Δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή