Μετά τις αντιδράσεις για τους όρους της  συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την καναδική μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold Corp. για τα δικαιώματα εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Μαξίμου προχώρησε σε απόφαση για τη διεκδίκηση ποσοστών επί της εκμετάλλευσης των ορυχείων χρυσού.
Η συμφωνία με την καναδική εταιρεία ανέρχεται στα 11 εκατ., ποσό που είχε προκαλέσει «κύμα» πολιτικών αντιδράσεων -πέρα από τις τοπικές διαφοροποιήσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον- δεδομένης της πρόβλεψης για την επένδυση ότι θα αποφέρει στην Eldorado 14 δισ. δολάρια, χωρίς να δώσει ούτε... σεντ ως ποσοστό στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προαναγγέλλει τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσοστών από τις εξορύξεις, με τη σύσταση αρμόδιας Επιτροπής.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την είσπραξη μεταλλευτικών δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου. Με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκροτήθηκε Επιτροπή που έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, και μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει υποβάλει την εισήγησή της για τη σύνταξη ΚΥΑ που θα καθορίζει το ύψος των τελών. Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης, τέλη που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες ιδιωτικών μεταλλείων, θα αποδοθούν αναδρομικά από την 1/1/2013. Με αυτή την απόφαση, διασφαλίζονται για πρώτη φορά, έσοδα υπέρ του Δημοσίου από μεταλλευτικές επενδύσεις, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται».

Απομένει να δούμε το τι μπορεί να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο από τις εξορύξεις χρυσού, αφού το να γίνει η Ελλάδα ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη, έχοντας εκχωρήσει έναντι μόλις 11 εκατ. ευρώ κοιτάσματα δισεκατομμυρίων θα αποτελούσε εθνικό έγκλημα. Έστω και την ύστατη ώρα ας αντληθεί κέρδος από μία πηγή που, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί το ίδιο το ελληνικό Κράτος. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Εάν το κέρδος παρέμενε στα 11 εκατ. ευρώ, εξάλλου, θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και πρόγευση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων όπου τα ποσά είναι πολλαπλάσια...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Σχετικό θέμα: Όταν μιλάνε για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου εννοούν… όπως στις Σκουριές;