Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου σχετικά με ενδεχόμενες ενισχύσεις των δήμων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 22ας Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα ρωτάει τους υπουργούς εάν έχουν καταγράψει τις ζημιές σε αρκετούς δήμους του Λεκανοπεδίου της Αττικής και εάν προτίθενται να τους ενισχύσουν.

Αναλυτικά:

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων και η Αττική αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ανέτοιμη και ανοχύρωτη απέναντι στα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα. Τεράστια προβλήματα δημιουργήθηκαν στα οδικά δίκτυα των Δήμων της Ανατολικής Αττικής καθώς δρόμοι πλημμύρισαν, νερά μπήκαν σε υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων, φρεάτια βούλωσαν, ρέματα σχηματίστηκαν, ποτάμια φούσκωσαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. Η πρωτοφανής βροχόπτωση ανέδειξε για άλλη μια φορά την έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και την αδράνεια των αρμόδιων φορέων στην λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής καλούνται να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα και επιπρόσθετα προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μια χρονική περίοδο που τα έσοδα τους έχουν περιοριστεί σημαντικά και μετά βίας ανταποκρίνονται στις βασικές τους υποχρεώσεις. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στα έκτακτα έξοδα αποκατάστασης των ζημιών.
 
Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

-Έχουν καταγραφεί οι ζημιές στους Δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ωρωπού;
-Σε τι ύψος ανέρχονται τα ποσά που θα χρειαστούν οι πληγέντες Δήμοι για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί;
-Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τους Δήμους προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους και αν ναι με τι χρονοδιάγραμμα ;